Anthony Kiedis

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anthony Kiedis
Anthony Kiedis
Základné informácie
Narodenie 1. november 1962 (61 rokov)
Grand Rapids, Michigan, USA
Žáner Alternatívny rock
Vydavateľstvá Warner Music
Webstránka redhotchilipeppers.com

Anthony Kiedis (* 1. november 1962, Grand Rapids, Michigan, USA) je americký hudobník a spevák, zakladateľ a hlavný spevák skupiny Red Hot Chili Peppers.


Narodil sa v nemocnici St. Mary Hospital v meste Grand Rapids v štáte Michigan matke Margaret a otcovi Johnovi. Keď mal Anthony 3 roky, jeho rodičia sa rozviedli. Má dve sestry (Julie a Jen) a brata Jamesa. Žil so svojou matkou v Grand Rapids až do svojich 11 rokov, keď sa presťahovali do Los Angeles. Ovplyvnil ho jeho otec John, ktorý vystupoval pod umeleckým menom Blackie Dammet ako herec, a zároveň bol drogový díler. Ako mladý počúval skupiny ako Sly & the Family Stone, Led Zeppelin, What Is This? a Stevieho Wondera.

Keď mal približne 15 rokov a chodil do školy Fairfax High School, stretol budúcich členov skupiny Red Hot Chili Peppers: Michaela Balzaryho (Flea), Hillela Slovaka a Jacka Ironsa. V súčasnosti je hlavný spevák (leader) skupiny Red Hot Chili Peppers spolu s Michalom Balzarym (Flea), Chadom Smithom a Johnom Frusciantem.

Na Slovensku vystúpili prvýkrát 12. júna 2022 v rámci festivalu Lovestream na bratislavskom Národnom futbalovom štadióne.