Anton Raphael Mengs

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anton Raphael Mengs
nemecký klasicistický maliar
autoportrét, cca 1775
autoportrét, cca 1775
Narodenie12. marec 1728
Ústí nad Labem, Česko
Úmrtie29. jún 1779 (51 rokov)
Rím, Taliansko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Anton Raphael Mengs

Anton Raphael Mengs (* 12. marec 1728, Ústí nad Labem – † 29. jún 1779, Rím) bol nemecký klasicistický maliar narodený v Čechách.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa ako syn saského dvorného maliara, Dána Izmaela Mengsa v Ústí nad Labem (ktorým zrejme rodina len prechádzala). Čoskoro po jeho narodení sa rodina usadila v Drážďanoch.[1] Prvé maliarske školenie získal spolu so svojou sestrou Theresiou Concordiou v ateliéri svojho otca. S otcom tiež podnikol prvú študijnú cestu do Ríma, kde ďalej študoval v ateliéri Antona Marona a oženil sa s jeho dcérou. Na Akadémii v Ríme tiež vyučoval maľbu. Pri pobyte tam vyzdobil freskami chrám sv. Eusébia na Esquiline. Neskôr pobýval opäť v Drážďanoch, kde vyzdobil výjavmi z Kristovho života hlavný oltár a dva bočné oltáre Dvorného chrámu (Katholische Hofkirche). V roku 1745 Mengs po svojom otcovi zdedil pozíciu dvorného maliara saského kurfirsta a poľského kráľa Augusta III. (v Sasku nazývaného Friedrich August II.). Preslávil sa ako významný portrétista (napr. portrét neapolského kráľa Karola VII.), ako maliar náboženských obrazov monumentálnych rozmerov a nástenných malieb. Dvakrát sa zdržiaval v Španielsku, najmä v rokoch 1761 – 1769, kedy vytvoril nástropné fresky v Palacio Real v Madride. Stal sa tiež riaditeľom Španielskej kráľovskej akadémie.

Myšlienkovo vychádzal z diela Johanna Joachima Winckelmanna (Myšlienky o napodobovaní gréckych diel v maliarstve a sochárstve), s ktorým sa spriatelil v Ríme. Za vrchol úpadku maliarstva považoval dielo neskorobarokového Benátčana Giovanniho Battistu Tiepola.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ecce Homo - Anton Raphael Mengs. Český rozhlas. Dostupné online [cit. 2017-02-18]. (po česky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Anton Raphael Mengs na českej Wikipédii.