Aperol

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Aperol

Logo Aperolu
PôvodTaliansko Taliansko
KategóriaBitter
Rok založenia1919
Použitieako aperitív, pije sa čistý alebo so sódou či šumivým vínom
Fľaša Aperolu
Aperol

Aperol je alkoholický nápoj, ktorý sa radí medzi korenené bittery. Má oranžovočervenú farbu s ovocnou, ľahko horkou chuťou. Vyrába sa na báze liehu z horca, rebarbory, výtažkov z pomarančov, aromatických bylín a farbív. Jeho zvláštnosťou je veľmi nízky obsah alkoholu, len 11%.[1]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Vznikol v talianskej rodinnej firme bratov Barbieriovcov v Padove okolo roku 1919. V tomto roku bol predstavený na veľtrhu Fiera Campionaria di Padova. V roku 1993 bola firma F.lli Barbieri odkúpená spoločnosťou Barbero 1891 a tá sa v decembri 2003 stala súčasťou skupiny Campari.

Najznámejším nápojom na báze Aperolu je Aperol Spritz. Vznikol v 50. rokoch ako variant benátskeho vínneho striku (spritz veneto), ktorý do Benátok zrejme priniesli Rakúšania v 19. storočí (Benátky boli v 1. polovici 19. storočia súčasťou habsburskej monarchie).

Podávanie[upraviť | upraviť zdroj]

Podáva sa vždy dobre vychladený, čistý a predĺžený (so sódou, šumivým vínom). Klasický Aperol Spritz, ako ho odporúča priamo výrobca, sa skladá z 3 dielov prosecca, 2 dielov Aperolu a 1 dielu sódovej vody.[2] Mal by sa podávať v pohári na stopke.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KELBOVÁ, Miloslava. Encyklopedie nápojů. Praha: Grada, 1996. Kapitola A, s. 15. ISBN 80-900250-8-0.
  2. http://www.aperol.com/it/it/aperol-spritz/aperol-spritz/aperol_spritz_video [online]. . Dostupné online. Archivované 2015-06-30 z originálu.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Aperol na českej Wikipédii.