Arapovský monastier

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Arapovský monastier
(Араповски манастир)
kláštor
vonkajšia stena Arapovského monastiera
Štát Bulharsko Bulharsko
Oblasť Plovdiv
Okres Asenovgrad
Obec Zlatovrăch
Súradnice 42°0′52″S 24°59′39″V / 42,01444°S 24,99417°V / 42.01444; 24.99417
Vznik 19. storočie
Pre verejnosť verejnosti prístupný
Stav zachovalý
Využitie fungujúci ako kláštor, múzeum
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Arapovský monastier (bulh. Араповски манастирArapovski manastir) je pravoslávny kláštor nachádzajúci sa 6 km východne od Asenovgradu neďaleko dediny Zlatovrăch (v minulosti Arapovo) v južnom Bulharsku. Zasvätený je svätej Nedeli.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Arapovský monastier bol postavený v polovici 19. storočia blízko starodávneho ajazma. Výstavba začala v roku 1856 a na výstavbu boli povolaní rodopskí majstri z dediny Jugovo.

V roku 1859 bola v areáli monastiera založená škola pre stovku žiakov a v roku 1868 tu bola založená aj špeciálna škola určená na výuku kňazov.

V čase Aprílového povstania sa v kláštore ukrývala matka bulharského spisovateľa a národného buditeľa Ivana Vazova s deťmi. V období Rusko-tureckej osloboditeľskej vojny bol monastier vypálený tureckými vojskami, ale neskôr bol obnovený.

Areál kláštora[upraviť | upraviť zdroj]

Celý monastier je ohradený a v jeho areáli sa nachádza niekoľko budov:

  • Chrám svätej Nedele
  • Ajazmo (svätý prameň) - nachádza sa mimo monastierskeho komplexu, niekoľko metrov od jeho severnej brány. Okolo prameňa bola v roku 1870 vystavaná kaplnka.
  • Veža - najoriginálnejšia stavba vnútri v južnej časti monastierskeho komplexu. Bola postavená na základe iniciatívy „Angela vojvodu“ - jedného z najznámejších hajdúchov v kraji. Budova je pravoúhla, trojposchodová z väčšej časti kamenná a pôvodne slúžila na ubytovanie vojakov. Dnes je z prvých dvoch poschodí múzeum a na treťom poschodí sa nachádzajú 4 izby, ktoré poskytujú ubytovanie návštevníkom.
  • Steny - ohradzujú monastiersky komplex. V západnej stene sú postavené budovy, ktoré slúžia ako administratívna budova a miesto bývania pre mníchov. Svojmu účelu slúžia tieto budovy dodnes.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]