Arnaldo Tamayo Méndez

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Arnaldo Tamayo Mendez)
Arnaldo Tomayo Méndez
kubánsky kozmonaut
Arnaldo Tamayo Méndez v roku 2018
Arnaldo Tamayo Méndez v roku 2018
Št. príslušnosťKuba
Stavneaktívny
Narodenie29. január 1942 (82 rokov)
Guantánamo, Kuba
Iné zamestnaniepilot
Čas vo vesmíre7d 20h 43m
Kozmonaut od1978
MisieSojuz 38
Kozmonaut do1980

Arnaldo Tomayo Méndez (* 29. január 1942, Guantánamo, Kuba) je bývalý kubánsky kozmonaut, zapojený do programu Interkozmos.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Arnaldo vyrastal na Kube v chudobnej robotníckej rodine. Od svojich 12 rokov si musel zarábať na živobytie sám. Pracoval na plantážach, v stolárskej dielni, čistil topánky a pritom chodil do školy. Vo svojich 17 rokoch zažil kubánsku revolúciu. Vstúpil do Združenia mladých povstalcov, zapojil sa do pracovných brigád. Potom sa dostal k štúdiu na technickom inštitúte a vstúpil do armády. Roku 1961 bol poslaný do Sovietskeho zväzu, aby sa tam stal vojenským letcom. Počas kubánskej krízy absolvoval desiatky hliadkovacích letov. V roku 1969 bol prijatý do vojenskej akadémie generála Antonia Macea. Stal sa náčelníkom štábu a zastával aj ďalšie armádne funkcie. Potom prišlo pozvanie do tímu budúcich kozmonautov. Do ZSSR odletel aj so svojim neskorším náhradníkom José Falconom.

Letu so Sojuzom 38 sa dočkal v septembri 1980. Letel pod sovietskym veliteľom, kozmonautom Romanenkom na orbitálnu stanicu Saľut 6, kde už bol pripojený Sojuz 37. Čakali tu na nich kozmonauti SSSR Popov a Riumin. Celé kvarteto potom týždeň plnilo úlohy (20 vedeckých experimentov) programu Interkozmos pripravené pre túto medzinárodnú posádku. Tamayo-Méndez s Romanenkom potom v lodi Sojuz 38 odleteli na Zem. Po lete výcvikové stredisko opustil. Je ženatý.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Sto hvězdných kapitánů, vydalo nakl. Práce r.1982, autor Milan Codr

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]