Asociácia Jána Husa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Asociácia Jána Husa v Paríži (Association Jan Hus) vznikla v roku 1981 ako združenie francúzskych pedagógov a vedcov, ktorého cieľom bolo pomáhať česko-slovenským intelektuálom morálne aj materiálne. V jej čele stáli slávni filozofi, na začiatku Jacques Derrida, potom Jean-Pierre Vernant, jej terajším predsedom je Etienne Balibar. Od svojho založenia až do roku 1989 asociácia organizovala na území Česko-Slovenska tajné bytové semináre a zabezpečovala prísun vedeckej literatúry. Medzi prednášajúcich vtedy patrili najvýznamnejšie mená francúzskej filozofie a psychológie ako napríklad P. Ricœur, J.-F. Lyotard, A. Comte-Sponville či J. Rousseau-Dujardinová.

Po roku 1989 sa spolupráca medzi francúzskymi intelektuálmi a najprv Česko-Slovenskom, potom Českom a Slovenskom pretransformovala. Sústredila sa predovšetkým na Letné univerzity francúzskej filozofie (od roku 2011 Letné francúzske univerzity). V prvých rokoch po 1989 pokračovali aj individuálne prednášky pozvaných intelektuálov a na našej akademickej pôde hosťovali filozofi ako C. Chalierová, R. Barbaras, F. Dosse či A. Soulezová.

Letné univerzity francúzskej filozofie sa konajú striedavo v Česku, na Slovensku a vo Francúzsku (25. ročník v roku 2016). Letná univerzita sa profiluje ako každoročné vedecko-pedagogické stretnutie frankofónnych študentov, doktorandov, vedeckých pracovníkov a univerzitných pedagógov, ktorí pôsobia v oblasti humanitných vied v strednej Európe a vo Francúzsku. Prínos podujatia má vedecký aspekt, ktorým je reflexia problémov súvisiacich so zvolenou témou. Rovnako aj pedagogický aspekt, ktorým je prezentácia študentských a doktorandských prác na fóre medzinárodnej úrovne a získanie kontaktov pre ich budúce zahraničné štúdium. Témy sú volené v reakcii na aktuálne dianie vo filozofickom a všeobecne humanitnom diskurze. Pristupuje sa k nim najmä z filozofického, ale aj religionistického, historického, literárnovedného, umenovedného a lingvistického hľadiska – podujatie je preto vhodnou príležitosťou pre interdisciplinárnu diskusiu.

Uvedené aktivity Asociácie Jana Husa v Paríži dokázali zabezpečiť filozofické výmeny v ťažkej situácii komunikačného vákua do roku 1989. V ďalšom období sa Letné univerzity stali kvalitným vedeckým podujatím a oživujú frankofónny filozofický život na Slovensku. Vďaka účasti na týchto podujatiach mohli viacerí študenti absolvovať doktorandské štúdium v zahraničí, pričom francúzski profesori vzali na seba úlohu školiteľov.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • kol.: Letní univerzita francouzské filozofie. s.l. : Vzdělávací nadace Jana Husa s.a.