Asymetria hviezdnych pohybov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Asymetria hviezdnych pohybov alebo Strömbergova asymetria je asymetria pohybu rozličných súborov hviezd vzhľadom na Slnko.

Spočíva v tom, že stredy elipsoidov rýchlostí týchto súborov ležia pri priemete na galaktickú rovinu na priamke, osi asymetrie, ktorá je kolmá na smer k centru Galaxie. Asymetria hviezdnych pohybov sa prejavuje posunom polohy apexu Slnka pri rozličných súboroch hviezd v závislosti od ich relatívnej rýchlosti vzhľadom na Slnko (pohyb Slnka). Zapríčinená je tým, že jednotlivé skupiny hviezd sa rozlične zúčastňujú na rotácii Galaxie. pričom dráhy rýchlych hviezd okolo centra Galaxie nie sú kruhové, ale eliptické. Asymetriu hviezdnych pohybov veľmi dôkladne študoval v rokoch 1924-1925 G. E. Strömberg.

Grafické znázornenie pohybov jednotlivých súborov hviezd vzhľadom na Slnko a ich elipsoidov rýchlostí v priemete na galaktickú rovinu sa nazýva Strömbergov diagram.

Encyklopédia astronómie Tento článok alebo jeho časť obsahuje heslo z Encyklopédie astronómie s láskavým dovolením autorov a podporou SZA.