Avenue d’Italie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Avenue d’Italie

Avenue d’Italie je ulica v Paríži. Predstavuje jednu z hlavných dopravných komunikácii v 13. obvode. Pod ulicou vedie linka 7 miestneho metra, ktorá tu má stanicu Tolbiac, Maison Blanche a Porte d’Italie. Svoj názov získala podľa toho, že odtiaľ viedla hlavná cesta do Talianska. Aj v súčasnosti tu začína cesta č. 7, ktorá vedie až na talianske hranice.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Ulica vedie od námestia Place d’Italie a končí na križovatke ulíc Avenue Porte d’Italie, Boulevard Masséna a Boulevard Kellermann pri stanici metra Porte d’Italie. Je orientovaná zo severu na juh.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Dlho to bola jednoduchá cesta v obci Gentilly. Jej význam vzrástol až s vybudovaním zámku Fontainebleau, po ktorom získala svoje staršie meno. V polovici 19. storočia bola ulica lemovaná niekoľkými domami a hostincami a ležala za hranicami Paríža. Súčasné meno dostala ulica 23. mája 1863 po rozšírení Paríža v roku 1860. V rámci projektu Italie 13 zo 60. rokov 20. storočia založenom na Le Corbusierovej myšlienke o oddelení funkcií komunikácii sa Avenue d’Italie mala stať púhou radiálou, ktorá by spájala Place d’Italie s predmestím, pre chodcov boli určené len mosty a podchody. Stopy tohto projektu vidno na začiatku avenue. Hlavné vchody do výškových budov postavených v tom čase, boli umiestnené pred lávku pre chodcov, ktorá nebola nikdy postavená. V polovici 70. rokov sa od projektu upustilo a Avenue d’Italie si tak zachovala svoj multifunkčný charakter. Dnes je významnou ulicou nielen pre autá, ale i bežný život.

Ulica prešla v rokoch 1996 – 2000 kompletnou rekonštrukciou. Boli upravené chodníky a vysadený dvojitý rad stromov. V ulici žil v rokoch 1956 – 1960 nemecký spisovateľ Günter Grass.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Avenue d'Italie na českej Wikipédii.