Azitromycín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Chemická štruktúra azitromycínu (3d zobrazenie)

Azitromycín je antibiotikum patriace medzi azalidy, podtriedy makrolidových antibiotík. Je to derivát erytromycínu, od ktorého sa líši v chemickej štruktúre: atóm metyl-substituovaného dusíka je začlenený do laktónového prstenca, čím sa stáva laktónový kruh 15-členným. Azitromycín je účinnejší voči niektorým druhom baktérií ako erytromycín, z tela sa vylučuje pomaly, čo umožňuje jeho výhodné dávkovanie raz denne počas 3-5 dní, v niektorých indikáciách sa podáva jednorazovo.

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Liečba a prevencia infekcií vyvolaných citlivými mikroorganizmami ktoré vyvolávajú zápaly stredného ucha, hltana, prinosových dutín, v komunite získané respiračné infekcie (vrátane zápalu pľúc), gastrointestinálne infekcie (zahrňujúce týfus a v kombinácii s inými liekmi eradikáciu H. pylori), niektoré pohlavne prenosné infekcie (kvapavka, non-gonokoková uretritída, chlamydióza a cervicitída). V posledných rokoch bol používaný na primárnu prevenciu bakteriálnych infekcií u dojčiat a hlavne tých so slabším imunitným systémom. Ukazuje sa, že je účinný proti malárii pri použití v kombinácii s artesunátom alebo chinínom, optimálna dávka pre toto ochorenie nie je ešte známa.

Chemická štruktúra azitromycínu

Komerčné názvy[upraviť | upraviť zdroj]

Azitromycín sa predáva pod značkami Azithral, Aziva, Maazi a Zithrome v Indii, APO-Azitromycín, Azitromycín v Kanade, Zithromax vo Fínsku, Taliansku, Veľkej Británii, Spojených štátoch, Austrálii, Portugalsku, Južnej Afrike, Kanade, Thajsku, Malajzii, Libanone, Egypte, Belgicku a Grécku, Hemomicin v Srbsku, Zithromac v Japonsku, Vinzam, Zitromax v Španielsku, Samitrogen Azitromicina v Mexiku, Zmax, Sumamed v Bulharsku, Chorvátsku, Česku, Macedónsku, Rusku, Slovensku a Slovinsku, Azitrox v Česku, Rumunsku a na Slovensku, Amixef v Peru, SIMPLI-3 (Beacon Pharmaceuticals Ltd.) v Bangladéši.

Liek s obsahom 500mg azitromycínu

Mechanizmus účinku[upraviť | upraviť zdroj]

Azitromycín zabraňuje baktériám v raste tým, že manipuluje s ich syntézou proteínov. Azitromycín sa viaže na 50S podjednotku bakteriálneho ribozómu a tým inhibuje preklad z mRNA. Nemá vplyv na syntézu nukleových kyselín.

Nežiaduce účinky[upraviť | upraviť zdroj]

Najčastejšie hnačka (5%), nevoľnosť (3%), bolesť brucha (3%) a zvracanie. Môže spôsobiť nervozitu, kožné reakcie, anafylaxiu, rovnako ako u všetkých antimikrobiálnych látok pseudomembranóznu kolitídu. Tento liek môže ovplyvniť účinnosť antikoncepčných piluliek. V ojedinelých prípadoch sa rozvinula cholestatická hepatitída alebo delírium. Podľa varovania FDA z r. 2013 môže ovplyvniť činnosť srdca.