Aziz Sergejevič Šaveršjan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Aziz Šaveršijan)
Aziz Sergejevič Šaveršjan
Aziz Sergejevič Šaveršjan
Iné menáZYZZ
Štát pôsob.Austrália
Narodenie24. marec 1989
Moskva, Rusko
Úmrtie5. august 2011 (22 rokov)
Bangkok, Thajsko
BydliskoSydney
Národnosťruská
Alma materMarist College Eastwood Western Sydney University
Profesiaosobný tréner, motivátor, kulturista, internetová celebrita
Aktívne roky2007-2011
RodičiaMajana Ibojanova,
Sergej Šaveršijan

Aziz Sergejevič Šaveršjan (rus. Азиз Серге́евич Шавершян; * 14. marec 1989, Moskva - † 5. august 2011, Bangkok), preslávený pod prezývkou ZYZZ, bol to austrálsky kulturista kurdského pôvodu, internetová celebrita, osobný tréner, motivátor a model.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Moskve ako najmladší syn kardiologičky Majany Ibojanovej a Sergeja Šaveršijana. Mal staršieho brata Saida Šaveršijana, ktorý je známy pod prezývkou „Chestbrah“. Začiatkom 90. rokov sa celá jeho rodina presťahovala do Austrálie. Vyrastal v Eastwoodu v Novom Južnom Walese. Navštevoval kresťanskú strednú školu Marist College Eastwood.

Kulturistika[upraviť | upraviť zdroj]

Predtým ako sa stal kulturistom, bol opisovaný ako kostnaté dieťa. Na konci strednej školy sa inšpiroval svojím bratom, ktorý posilňoval a tak začal chodiť do fitness centra. S jeho narastajúcim záujmom o posilňovanie sa začal zajímať o výživu a tréning. Každý deň trávil tri až štyri hodiny v fitness centre. Problémový bol jeho vzťah ku steroidom. Medzi jeho obľúbených profesionálnych kulturistov patril Arnold Schwarzenegger a Frank Zane.

Objavil sa na plagátoch subkultúry amatérskych kulturistov v Austrálii nazývaných „The Aesthetics Crew“, ktoré sa vďaka jemu stali veľmi populárny. Potom založil v júni 2011 vlastnú proteinovú značku zvanou „Protein of the Gods“ a ďalej svoju vlastní odevnú značku.17. mája 2011 vydal knihu Bodybuilding Bible, vo ktorej zhrnul svoje všetky vedomosti o kulturistike. Za svoje preslávenie a svojich značiek, vďačil hlavne sociálnym sieťam, ako napríklad internetovému fóru 4chan.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

5. augusta 2011 utrpel v saune srdcový záchvat počas svojej dovolenky v Bangkoku v Thajsku. Bol odvezený do nemocnice, v ktorej ho doktori už neboli schopní oživiť. Jeho rodina a priatelia potom túto skutočnosť oznámili pomocou sociálnej siete Facebook. Jeho smrť bola potvrdená austrálskym Ministerstvom zahraničných vecí a obchodu v utorok 9. augusta 2011. Pitva odhalila, že trpel nediagnostikovanou srdcovou vadou. Jeho rodina potom oznámila, že zaznamenali symptómy ako vysoký krvný tlak a skrátený dych niekoľko mesiacov pred smrťou.

Od doby svojej smrti motivoval Šaveršijan milióny ľudí na internete ku zmene v životnom štýle. Často je vyjadrovaná myšlienka, že inšpiroval celú jednu generáciu

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Aziz Šaveršijan na českej Wikipédii.