BVP-M

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
BVP-M
BVP-M

BVP-M

Základná charakteristika
Posádka 3+7
Dĺžka 6 735 mm
Šírka 3 460 mm
Výška 2 830 mm (po senzorovú hlavu TDS)
Hmotnosť 15,3 t
Pancierovanie a výzbroj
Pancierovanie
Hlavná zbraň 2A42 30mm
Sekundárne zbrane 2ks PTRS Konkurs a PKTM 7,62mm
Pohon a pohyb
Pohon UTD-20
220 kW / 980 Nm
Odpruženie torzné tyče
Max. rýchlosť 65 km/h (na ceste), 25 km/h (v teréne), 85 km/h diaľnica
Pomer výkon/hmotnosť 14,38 kW/t
Dojazd 750 km (po ceste) a 550 km (v teréne)
Priechodnosť stena vysoká 0,7 m, zákop široký 2,5 m, obojživelné

BVP-M je slovenská modernizácia pôvodného sovietskeho bojového vozidla pechoty BMP-1/BVP-1, spočívajúca v osadení bezosádkovej veže Turra 30 COAPS od slovenskej spoločnosti EVPÚ. Modernizácia výrazne zvyšuje bojovú hodnotu vozidla BVP-1 na modernom bojisku, ale nepodarilo sa odstrániť niektoré známe nevýhody pôvodnej konštrukcie BMP, ako napríklad slabú odolnosť voči protitankovým mínam a IED.

Vznik a vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2013 Ministerstvo obrany SR predstavilo modernizáciu pôvodných, na Slovensku vyrábaných bojových vozidiel sovietskej konštrukcie BMP-2. Takto modernizované vozidlo dostalo označenie BVP-M2 SKCZ. Následné vojskové skúšky preukázali veľké problémy tejto modernizácie a ukázalo sa, že takáto rozsiahla modernizácia je slepou uličkou. Na základe neúspešných vojskových skúšiek, Ozbrojené sily Slovenskej republiky odmietli vozidlo zaradiť do výzbroje.[1]

Ministerstvo obrany SR sa následne rozhodlo pre zmenu prístupu pri modernizácii vozidiel sovietskej konštrukcie radu BMP a pristúpilo k modernizácii 35 kusov vozidiel v menšom rozsahu. Celkovo bolo modernizovaných 18 vozidiel na štandard BPsVI a 17 vozidiel na štandard BVP-M. Na modernizácií sa podieľali spoločnosti Konštrukta Defence, EVPÚ a MSM Land Systems Division Trenčín, súčasť spoločnosti MSM Group.

Konštrukcia a technické parametre[upraviť | upraviť zdroj]

Modernizácia vozidla spočíva v generálnej oprave podvozku, vrátane motora a prevodového ústrojenstva a nahradenie pôvodnej jednoosobej veže so 73 mm kanónom 2A28 a ručne riadenou PTRS Maljutka. Náhrada bola vybraná v podobe gyroskopicky stabilizovanej bezposádkovej veže Turra 30 COAPS s rýchlopalným kanónom 2A42, guľometom PKTM kalibru 7,62 mm a dvoma PTRS Konkurs. Veža pritom vie odpaľovať aj izraelské PTRS Spike. Zásoba vo veži vezenej munície je 330ks pri 30mm munície a 600ks pri nábojoch ráže 7,62 mm.[2] Vodič ma k dispozícii nový periskopický kombinovaný pozorovací prístroj vodiča DND-5F. Osádka vozidla je spojená hovorovým zariadením RF-7800I americkej spoločnosti Harris. Súčasťou modernizácie je aj meteostanica a navigačné zariadenie Kestrel-5500.[3] Gyroskopické stabilizovanie veže a systém riadenia paľby (SRP) so streleckým zameriavačom a nezávislým zameriavačom veliteľa, výrazne zvyšuje presnosť streľby. Veliteľský strelecký zameriavač, má schopnosť prevzatia streľby veliteľom, nakoľko bezposádková veža TURRA-30 COAPS umožňuje veliteľovi v ručnom pracovnom móde presne sledovať statické aj pohyblivé ciele a viesť proti ním streľbu z palebného postavenia aj počas pohybu, inými slovami (HUNTER-KILLER). Nezávisle od strelca môže veliteľ pozorovať priestor a vyhľadávať ciele s týmto autonómnym zameriavačom. Oba zameriavacie systémy sú vybavené infračervenou kamerou Tilde A z rozlíšením 640x480 pixelov od spoločnosti Leonardo a TV kamerou a laserovým diaľkomerom. Nový je aj detektor ožiarenia od Izraelskej firmy Elbit, ktorý spolupracuje s ôsmymi kusmi zadymovacích granátov a to v plne automatickom režime (SOFT-KILL). Zvýšená bola aj odolnosť spodnej časti (dna) proti účinkom mín a IED s tým, že posádka a roj sedí na proti-mínových sedačkách s ochranou dľa úrovne 2 STANAG 4569.[4] Súčasťou modernizácie bolo aj celková humanizácia priestoru posádky a roja, vrátane dosadenia nezávislého kúrenia a klimatizácie. Súčasťou výbavy je aj celovozidlová maskovacia sieť, ktorá zároveň výrazne znižuje infračervenú stopu vozidla a tým sťažuje detekciu.

Používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Slovensko Slovensko

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SVK/CZE - BVP-M2 SKCZ [online]. valka.cz, [cit. 2020-03-19]. Dostupné online.
  2. BVP-M [online]. kotadef.sk, [cit. 2020-03-19]. Dostupné online.
  3. Slovenská armáda převzala modernizovaná bojová vozidla pěchoty [online]. armadninoviny.cz, [cit. 2020-03-19]. Dostupné online.
  4. BEDNÁR, Vladimír. Modernizované BPzV - najmodernejší prírastok OS SR. blog.sme.sk (Bratislava: Petit Press), 2017-11-03. Dostupné online [cit. 2020-03-19].