Barry Meeker

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Barry Meeker
americký pilot, veterán z Vietnamu
Narodenie1941 alebo 1942
Hartford, Connecticut, USA
Úmrtie16. apríl 1982
Hinton, Oklahoma, USA
Vrtuľník Bell 206B JetRanger

Barry Meeker (* 1941 alebo 1942, Hartford, Connecticut, USA – † 16. apríl 1982, Hinton, Oklahoma, USA) bol americký vojnový pilot vrtuľníka, veterán z vietnamskej vojny, ktorý sa stal celosvetovo známy niekoľkými odvážnymi preletmi cez Železnú oponu, pri ktorých pomohol utečencom z NDR dostať sa z česko-slovenského územia na Šumave do slobodného Nemecka.

Barry Meeker bol absolvent Columbia University, plynule hovoril šiestimi jazykmi. Zúčastnil sa vojny vo Vietname, kde bol sedemkrát zostrelený. Bol nositeľom Purpurového srdca, troch leteckých medailí, bronzovej hviezdy a leteckého kríža.

V roku 1974 sa usídlil v Mníchove, kde pôsobil ako letecký záchranár v oblasti Bavorských Álp. Tu sa zoznámil s JUDr. Heinzom Heidrichom – bývalým občanom NDR, ktorý v roku 1973 utiekol do západného Nemecka. Heidrich vymyslel jednoduchý plán, ako dostať utečencov z NDR cez železnú oponu. Barry Meeker mal uskutočniť neohlásený prízemný let vrtuľníkom, doletieť na vopred dohodnuté miesto v Česko-Slovensku, naložiť čakajúcich utečencov a vrátiť sa cez hranice naspäť do Nemecka.

Prvá akcia sa uskutočnila 17. augusta 1974 a Meeker spolu s Heidrichom úspešne dopravili zo Šumavy do Nemecka Heidrichovu ženu a syna. Druhý prelet česko-slovenskej hranice sa konal 15. augusta 1975. Barry Meeker vyzdvihol vrtuľníkom 4 utečencov z NDR a prepravil ich v poriadku do Nemecka.

Osudný tretí prelet bol naplánovaný na 17. augusta 1975. Na poli v oblasti Dolní Vltavice na neho čakali rodičia Heidrichovej priateľky, ich 14-ročná dcéra a istý Thomas B. Utečenci aj samotný vrtuľník s Barrym Meekerom a jeho pomocníkom Kobrzynskim sa dostali pod paľbu Pohraničnej stráže. Do vrtuľníka sa nepodarilo nastúpiť všetkým – na poli ostali Kobrzynski a pani Neukirchnerová. Meeker utrpel dve ľahké strelné zranenia, ale podarilo sa mu odštartovať a úspešne preletel do Rakúska a následne do Nemecka, kde pristal pri nemocnici, pre ktorú pracoval ako záchranár.

Celá udalosť bola medializovaná nielen na Západe, ale aj v komunistickom Česko-Slovensku. Česko-Slovenský súd odsúdil Barryho Meekera v neprítomnosti na 10 rokov odňatia slobody za porušovanie predpisov o medzinárodných letoch a dvojnásobný trestný čin nedovoleného opustenia republiky. Jeho pomocník Kobrzynski dostal 6 rokov a žena 2 roky.

Barry Meeker pracoval v neskoršom období ako komerčný pilot vrtuľníka v USA. Jeho osud sa naplnil 16. apríla 1982 v Oklahome v USA, keď pri rutinnom lete neprežil haváriu vrtuľníka, ktorý pilotoval.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]