Belgrano Athletic Club

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Belgrano Athletic
Celý názovBelgrano Athletic Club
PrezývkaMarrón
Založený17. augusta 1896
ŠtadiónBuenos Aires, Argentína
PredsedaArgentína Franco Vaccaro
LigaPrimera División
Domáce farby
Hosťovské farby

Belgrano Athletic Club, skrátene Belgrano Athletic, je argentínsky športový klub so sídlom v štvrti Belgrano v meste Buenos Aires. Belgrano Athletic vyhral spolu 3 tituly v argentínskej najvyššej súťaži Primera División, všetky však ešte na prelome 19. a 20. storočia pri úplných začiatkoch organizovaného futbalu v krajine. Klub vznikol už v roku 1896 a existuje do súčasnosti. Jeho futbalový oddiel však zanikol v roku 1916. V súčasnosti sa Belgrano Athletic venuje predovšetkým ragby a hrá najvyššiu argentínsku ligu v tomto športe.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Majstrovský tím z roku 1908.

V roku 1894 hrali hráči tímu Club Inglés de Belgrano zápas, pri ktorom sa rozhodli založiť klub klub Belgrano Athletic Club. Dátum jeho vzniku sa tak datuje k 17. augustu 1896[1]. Už od sezóny 1896 začal klub hrávať najvyššiu argentínsku futbalovú súťaž. Vo svojom prvom ročníku obsadil klub štvrté miesto v päťčlennej tabuľke. V sezóne 1897 prihlásil klub do najvyššej súťaže aj svoj B-tím. Hlavný tím obsadil v tomto ročníku tretie miesto, rezerva skončila predposledná, teda na šiestom mieste. V sezóne 1898 hral ligu opäť iba hlavný tím, ktorý bol znova na treťom mieste. V ročníku 1899 sa dostavil konečne úspech, keď klub prelomil hegemóniu tímu Lomas a získal svoj prvý majstrovský titul[2]. Najlepším strelcom tejto sezóny sa stal hráč klubu Percy Hooton. V roku 1900 začal futbalu v Argentíne vládnuť tím Alumni Athletic Club, ktorý v nasledujúcich 12. rokoch získal až 10 majstrovských titulov, v sezóne 1900 však hral ešte pod pôvodným názvom English High School. V tomto roku skončil Belgrano Athletic na treťom mieste, vyhral však medzinárodný pohár Tie Cup. V nasledujúcej sezóne bol klub na druhom mieste. Jeho hráč Herbert Dorning sa však stal najlepším strelcom sezóny. Druhé miesto zopakoval klub o dve sezóny neskôr, v ročníku 1903. Podobne ako pred tým, aj teraz musel klub vyvinúť veľké úsilie, aby prelomil hegemóniu dominantného klubu. V ročníku 1904 sa mu to podarilo, keď predstihol klub Alumni a vyhral svoj druhý majstrovský titul[3]. V sezóne 1905 sa však Alumni znova vrátil na najvyššiu pozíciu a Belgrano Athletic bol opätovne druhý. V sezóne 1906 sa liga rozdelila na dve skupiny, v skupine B skončil klub až tretí. Hráč tímu Carlos Whalley sa stal jedným zo štyroch najlepších strelcov sezóny. V roku 1907 sa liga znova zjednotila do jednej skupiny, hralo ju až jedenásť klubov a Belgrano Athletic skončil iba na piatej pozícií, no vyhral v národnom pohári. V sezóne 1908 však zaznamenal oveľa lepšie výsledky a vyhral svoj tretí a zároveň posledný majstrovský titul[4].

Úspešný ragbyový tím nahradil futbalový.

Ústup z pozícií, zostup a zánik futbalového oddielu[upraviť | upraviť zdroj]

Už bezprostredne po zisku posledného titulu v ročníku 1909 obsadil klub až piate miesto. V tomto roku však z najvyššej súťaže zostúpil najúspešnejší tím začiatku existencie súťaže Lomas Athletic Club. V ročníku 1910 skončil Belgrano Athletic na treťom mieste. V roku 1911 však začal postupný úpadok futbalového oddielu, keď klub obsadil až siedme miesto. V tomto období sa už klub začal viac venovať ragby a kriketu. V roku 1912 sa začali hrať dve súbežné najvyššie súťaže, vo svojej skončil klub predposledný, teda na piatom mieste. Zaznamenal však výhru 10:1 nad klubom River Plate, čo je do súčasnosti najhoršia prehra, akú kedy klub River Plate zaznamenal. V roku 1913 sa klubu darilo viac a obsadil štvrté miesto. Od roku 1914 sa však klub začal umiestňovať tesne nad zostupovými miestami. V sezóne 1916 obsadil Belgrano Athletic predposledné miesto a zostúpil tak do druhej najvyššej súťaže[5]. Krátko na to sa predstavitelia klubu rozhodli odhlásiť futbalový oddiel z argentínskej futbalovej federácie a viac už argentínske futbalové súťaže klub nehral. Belgrano Athletic sa zameral výhradne na ragby a kriket. V krikete získal do súčasnosti 38 majstrovských titulov, v ragby 11 titulov. Klubu sa darí tiež v ženskom pozemnom hokeji, kde vyhral titul štyrikrát.

Farby a znak klubu[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1896 začal Belgrano Athletic používať pre svoj futbalový tím pruhované červeno-zelené dresy. Tieto využíval klub do konca existencie futbalového oddielu v roku 1916. V rovnakých farbách boli aj dresy využívané pri zápasoch ragby, tieto však nemali zvislé pruhy (ako futbalové), ale vodorovné. V roku 1919 zmenil klub svoje farby na hnedo-žlté, ktoré používa do súčasnosti. Aj klubový znak je v súčasnosti taktiež hnedo-žltý a sú v ňom písmená BAC, teda skratka názvu klubu. Aj klubová prezývka "Marrón" (hnedá farba), odráža výber farby klubu.

Úspechy[upraviť | upraviť zdroj]

Národné[upraviť | upraviť zdroj]

Liga[upraviť | upraviť zdroj]

Národný pohár[upraviť | upraviť zdroj]

Medzinárodné[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Historia [online]. belgranoathletic.club, [cit. 2017-08-10]. Dostupné online.
  2. Argentina 1899 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-10]. Dostupné online.
  3. Argentina - First Level 1904 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-10]. Dostupné online.
  4. Argentina 1908 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-10]. Dostupné online.
  5. Argentina 1916 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-10]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]