Bengt Warne

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Bengt Warne (* 21. január 1929, Göteborg, Švédsko – † 2006, Štokholm, Švédsko) bol architekt a výskumník. Venoval sa navrhovaniu a stavaniu domov, ktoré poskytovali ľuďom život v harmónii s prírodou.

Vyštudoval Kráľovskú Technickú Akadémiu v Štokholme. Medzi jeho významné realizácie patria Nature House v Saltsjöbaden, Švédsko (1974); rodinné domy v Indii (1986), Eko domy v Nemecku (1986), Stendsund – budova pre vodné spoločenstvá v Trose, Švédsko (1988); Eko domy v Štokholme, Švédsko(1994). Medzi jeho najvýznamnejšie architektonické diela patria Lilyn vodný dom a Nature House.

Lilyn vodný dom[upraviť | upraviť zdroj]

Lilyn vodný dom bol postavený v rokoch 1962 – 1964 v Uttrane, Švédsku. Charakteristický je svojimi terasami a prefabrikovanými dielmi vyrobenými v lodenici. Má 250 m2, štyri spálne. Lilyn dom bol v mnohých smeroch experimentom. Pôvodný projekt bol určený pre bývanie vyššieho štandardu, no neskôr už v menšej verzii začala jeho masová výstavba z prefabrikovaných dielov. Strešné zasklené roviny merajú 8 x 4 metra a sú hermeticky uzavreté trojitým zasklením. Ťažký strešný plášť možno otvoriť a zavrieť niekoľkokrát ročne, podľa potrieb obyvateľov. Takýto druh strešného plášťa nebol nikde predtým použitý. Celý strešný systém riadia štyri hydraulické zdviháky. Pôdorys domu je koncipovaný ako antické átrium, so všetkými spálňami a obytnými miestnosťami obklopujúcimi centrálne štvorcové nádvorie s bazénom predstavujúcim srdce domu.

Nature House[upraviť | upraviť zdroj]

Nature House bol prvým eko domom postavený v Štokholme v rokoch 1974 – 1976. Jadro domu určené na bývanie je obklopené škrupinou zo skla. V medzipriestore sa nachádza zeleň. Využíva všetky možné prirodné danosti okolia. Živly ako zem, voda, vzduch a oheň sú použité v koncepte domu. Bol navrhnutý pre rodinné bývanie, ale postupne sa stal centrom pre výskum, vývoj a reálnu ukážku stavby v duchu prírodnej architektúry. Tomuto účelu slúžil až do roku 1981. Dom bol postavený z prírodných materiálov – dreva, hliny a spôsobom, ktorý rešpektuje prirodzené deje v okolitej prírode a nenarušuje ich. Navyše je celý dom poprepletaný sústavou živých rastlín, ktoré slúžia ako prirodzený vzduchový filter, čistia a obohacujú vzduch v celom dome. Dom je postavený v miernom terénnom svahu. Dažďová voda je zhromažďovaná v zásobníku a používaná na kúpanie, umývanie riadov, pranie a následne znovu využitá na zavlažovanie v záhrade. Vysoko-efektívne kachle slúžia na výhrev domu v extrémnych zimách, taktiež slnečné lúče ohrievajú vzduch a zvyškové teplo z domu je ukladané do skalného podložia pod domom. Dom má zároveň slnečné kolektory. Hlavnou ideou architekta bolo vrátiť prírode to, čo z nej bolo odobrané.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]