Bratislavský chlapčenský zbor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Bratislavský chlapčenský zbor (BChZ) je spevácky zbor, ktorý vedú jeho zakladateľka Mgr. art. Magdaléna Rovňáková[1], ArtD. a jej syn, MgA.Gabriel Rovňák ml., PhD. Kvalitu vokálneho prejavu spevákov pozitívne ovplyvňujú hlasové pedagogičky Mgr.art.Miriam Garajová (hosťujúca sólistka opery SND) a Monika Maglayová (členka Slovenského filharmonického zboru. So zborom spolupracuje klaviristika Mgr. art. Dana Hajóssy.

Teleso vzniklo v roku 1982 na pôde Slovenskej filharmónie. V súčasnosti je súčasťou Súkromnej umeleckej školy. Navštevuje ho ca 80 chlapcov od 7 do 26 rokov. Koncertná časť má približne 50 členov. Zbor účinkoval s mnohými sólistami ako napr. Peter a Miroslav Dvorský, Jozef Kundlák, Peter Mikuláš, či popoví speváci Vašo Patejdl, Peter Nagy, Jožo Ráž, Helena Vondráčková, Lucie Bílá, a skupiny ako Hex, No Name a Margot. Zbor spieva v rôznych jazykoch, popri slovenčine je to napríklad latinčina, taliančina, francúzština, nemčina, angličtina, japončina, pod vedením rôznych svetoznámych dirigentov (Lenárd, Slovák, Dohnányi, Pešek, Rahbari, Parrot, Hopkins, Muti, Tate a mnohí iní).

Bratislavský chlapčenský zbor sa zúčastnil desiatok koncertných ciest a festivalov vo všetkých častiach sveta, vyhral veľké zborové súťaže (v USA v roku 1995, v Rusku v 2009, Taliansku 2014). Doma spolupracuje s operou, baletom aj činohrou SND, Slovenskou filharmóniou, Musicou Aeternou, Solamente naturali ... Precestoval už väčšinu sveta (USA, Kanada, Japonsko, Izrael, Fínsko, Švédsko, Nemecko, Holandsko, Belgicko, Anglicko, Francúzsko, Španielsko, Taiwan a iné.) 9 rokov hosťoval vo Viedenskej štátnej opere.

BChZ sa môže popýšiť viacerými nahrávkami na rôznych nosičoch - Mg, LP, siedmimi CD-čkami a DVD s vianočným programom.

Taktiež každoročne usporadúva konkurz pre nových nádejných speváčikov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2009-05-25]. Dostupné online. Archivované 2009-05-18 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]