Britské ozbrojené sily

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z British Armed Forces)
Britské ozbrojené sily
Vojaci Royal Marines v Afganistane počas operácie Sond Chara
Vojaci Royal Marines v Afganistane počas operácie Sond Chara

Vojaci Royal Marines v Afganistane počas operácie Sond Chara
KrajinaSpojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
Existencia1707 – súčasnosť
Typozbrojené sily
Veľkosť~147 400 aktívnych príslušníkov
~44 770 rezervistov
Velitelia
Podriadené jednotky Britská armáda
Royal Air Force
Royal Navy
Royal Marines
Insígnie
Vlajka
Znak

Britské ozbrojené sily (angl. British Armed Forces), známe tiež ako Ozbrojené sily Jeho Veličenstva (angl. His Majesty’s Armed Forces), predstavujú ozbrojené sily Spojeného kráľovstva, ktorých úlohou je obrana krajiny, jej zámorských území a Korunných dependencií, podpora britských záujmov, podpora mierových medzinárodných úsilí a poskytovanie humanitárnej pomoci. Skladá sa z Kráľovského vojenského námorníctva (Royal Navy), Kráľovskej námornej pechoty (Royal Marines), Britskej armády a Kráľovského letectva (Royal Air Force).

Vrchný veliteľ Britských ozbrojených síl je britský panovník kráľ Karol III. (Spojené kráľovstvo), ktorému vojaci prisahajú vernosť. Ozbrojené sily sú riadené radou ministerstva obrany Spojeného kráľovstva na čele s ministrom obrany.

Spojené kráľovstvo je tiež aktívnym a pravidelným účastníkom operácií Severoatlantickej aliancie. Jej nedávne operácie zahŕňali vojnu v Afganistane a Iraku, Intervencie v Sierra Leone, mierové zodpovednosti na Balkáne a Cypre. Zámorské posádky a zariadenia sa nachádzajú na ostrove Ascension, Belize, Brunej, Kanada, Diego Garcia, Falklandy, Nemecko, Gibraltár, Keňa, Katar a Cyprus.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku British Armed Forces na anglickej Wikipédii.