Brontomerus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rekonštrukcia brontomera, ako odkopáva útočiaceho dromeosaurida

Brontomerus (hrmotné stehno) bol rod stredne veľkého sauropóda, ktorého pozostatky sa našli na území dnešného Utahu (USA). Jediný druh je Brontomerus mcintoshi.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Bol dlhý okolo 14 metrov, v kohútiku okolo štyroch metrov vysoký a na vrchole hlavy okolo 6 metrov. Vážil približne 6000 kilogramov. Žil v období spodnej kriedy (stupne Apt - Alb) približne pred 115 až 110 miliónmi rokov. Bol objavený v súvrství Cedar Mountain, kde žil spolu s menším titanosauriformom Moabosaurom.

Brontomerus mohol hýbať nohami aj do strán, čo je pri sauropódoch výnimočné. Pravdepodobne mu slúžili na obranu pred predátormi ako Deinonychus, samce mohli kopaním bojovať o nadvládu v stáde a pravdepodobne to bola aj adaptácia na chôdzu do strmých svahov.

Objav a pomenovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento dinosaurus bol v roku 2011 popísaný Michaelom P. Taylorom a jeho kolegami, druhové meno je pocta odborníkovi na sauropódy Johnovi Mcintoshovi. Jeho pozostatky však boli objavené už v 90. rokoch minulého storočia, avšak pred tímom, ktorí pozostatky našli a odviezli, iní ľudia niektoré z kostí zobrali alebo zničili.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]