Lloyd’s building

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Budova Lloyd’s)

Súradnice: 51°30′47″S 0°4′56.5″Z / 51,51306°S 0,082361°Z / 51.51306; -0.082361

Lloyd's Building z Leadenhall Street.
Pohľad na budovu Lloyd's.
V pozadí sa nachádza budova 30 St Mary Axe.

Lloyd's Building je budova a sídlo britskej poisťovacej spoločnosti Lloyd's of London. Budova sa nachádza v londýnskom City na Lime Street.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Budovu navrhol britský architekt Richard Rogers a postavili ju v priebehu rokov 1978 – 1986. Podobne ako Centre Georges Pompidou v Paríži, ktoré navrhol Rogers spoločne s Renzom Pianom aj budova Lloyd's je navrhnutá tak, že všetky obslužné zariadenia ako sú napr. schodiská, výťahy, elektrická kabeláž a vzduchotechnika sú umiestnené na vonkajšej strane budovy. Vďaka tejto koncepcii vznikol vo vnútri voľný, inštaláciami neprepchatý priestor.

Stavba sa skladá z troch hlavných a z troch obslužných veží, ktoré obklopujú centrálnu obdĺžnikovú budovu. Hlavnou zvláštnosťou budovy je ohromná poisťovacia miestnosť, ktorá sa nachádza na prízemí. V miestnosti sa nachádza známy zvon z lode Lutine. Poisťovacia miestnosť je obklopená vyhliadkovými balkónmi, ktoré vytvárajú 60 metrov vysoké átrium, do ktorého preniká denné svetlo obrovským presklenným stropom. Balkóny na prvých štyroch podlažiach sú dostupné eskalátormi z vnútra budovy. Balkóny na vyšších poschodiach sú presklenné a sú dostupné výťahmi umiestnenými na vnútornej strane budovy.

Na 11. poschodí je umiestnená rokovacia miestnosť a jedáleň z 18. storočia, ktorú v roku 1763 navrhol Robert Adam pre grófa z Shelbourne. Táto jedáleň sa pôvodne nachádzala v staršom sídle poisťovne a neskôr bola rozobraná na kusy a presťahovaná do novej budovy.

Prvé sídlo poisťovne z roku 1928 bolo zbúrané, aby bolo možné postaviť súčasnú budovu. Hlavný vchod na ulici Leadenhall Street 12 bol zachovaný a tvorí disharmonický dodatok k stavbe z roku 1986.

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Najbližšie stanice London Underground:

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]