Camarones

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Camarones
Mesto
Štát Argentína Argentína
Provincia Chubut
Department Florentino Ameghino
Nadmorská výška m n. m.
Súradnice 44°47′J 65°42′Z / 44,783°J 65,700°Z / -44.783; -65.700
Obyvateľstvo 1 296 (2010)
Vznik 1900
Primátor Ramona Rosales
PSČ U9111
Telefónna predvoľba 0297
Kód ISO AR-U
Poloha mesta v Argentíne
Poloha mesta v Argentíne
Wikimedia Commons: Camarones, Chubut
Webová stránka: Stránka mesta
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Camarones je mesto v južnej Argentíne ležiace na východe provincie Chubut pri pobreží Atlantického oceánu. Je hlavným mestom departmentu Florentino Ameghino. Pri sčítaní ľudu v roku 2010 malo mesto 1 296 obyvateľov.[1]

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Camarones leží v Bahia de Camarones, vo väčšom zálive uprostred nepravidelne formovaného pobrežia, ktorý je charakterizované množstvom polostrovov, zátok, mysov a malej skupiny ostrovov. 30 kilometrov juhovýchodne leží mys Dos Bahías, kde sa nachádza známa prírodná rezervácia Reseva Natural Faunística Cabo Dos Bahías s množstvom vzácnych živočíchov (tučniaky, tulene a i.).

Klimatické pomery[upraviť | upraviť zdroj]

Podnebie je mierne, ale veterné a suché; za rok spadne v priemere asi 200 mm zrážok, predovšetkým v zime. Teplota v januári je v priemere 19 °C a v júli 7 °C. Záliv Bahia de Camarones je najjužnejší bod pobrežia Atlantického oceánu Argentíny, ktorý je ovplyvňovaný po celý rok teplým brazílskym prúdom a preto je zvýšená teplota morskej vody (v lete do 20°C).

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto bolo založené v roku 1900. Rozvíjalo sa v priebehu času vďaka prevádzkovaniu služieb súvisiacich s chovom oviec, ako centrum veľmi riedko osídleného regiónu. Toto hospodárske odvetvie sa ale v 80-tych rokoch 20. storočia vplyvom hlbokej hospodárskej krízy rozpadlo a preto sa obyvatelia dnes pokúšajú o alternatívne zdroje príjmov (turistika, využívanie morských produktov).[2] V roku 2003 prišlo v mestečku k škandálu, keď bol založený požiar v rozhlasovom vysielači, ktorý zverejnil kritické príspevky k úradovaniu miestneho starostu.

Kultúra a pozoruhodnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Architektúra mesta pozostáva predovšetkým z domov z vlnitého plechu a červených pálených tehlál, ktoré pripomínajú dávno minulé časy. V meste je jeden kamenný kostol, niekoľko zaujímavých starých obchodov s rozličným tovarom a malá vyhliadková veža (Torreon).

Chýrnou udalosťou roka je Fiesta del Salmon (Sviatok lososa) koncom januára, pri ktorom sa koná rybárska súaž a iné zaujímavé podujatia. Camarones sa sám označuje ako Capital Nacional del Salmon, "Hlavné mesto lososov".

Ekonomika a infraštruktúra[upraviť | upraviť zdroj]

Hospodárstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto žije z rybárstva a spracovania vodných rias. Popri tom je centrom prevádzkovania služieb pre susedné Estancias, na ktorých chovajú predovšetkým ovce. Po meste pomenovaný jeden druh spracovania vlny (tipo Camarones). Toto tradičné hospodárske odvetvie ale postihla od 80-tych rokov silná kríza a odvtedy je v meste vysoká nezamestnanosť. Mladí obyvatelia, napriek zlému trhu práce zostávajú. V roku 1999 bol zahájený projekt komercializácie chovu morských zvierat a v regióne plánuje rozvíjať svoje aktivity aj pološtátna naftárska spoločnosť YPF.

Turistika[upraviť | upraviť zdroj]

Od 80-tych rokov sa pomaly rozvíja turistika v okolí mesta, čo súvisí predovšetkým s prírodnou rezerváciou Cabo Dos Bahías, tu sa nachádza druhá najväčšia kolónia tučniakov v Argentíne. Okrem toho je medzi mestom Camarones a mysom, ktorý leží asi 30 km juhovýchodne, viacero pláží. V Caleta Sara už existuje niekoľko rekreačných osád a areálov voľného času.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Napojenie na dopravnú sieť Argentíny je prostredníctvom Ruta Provincial 30, ktorá mesto spája s dôležitou severojužnou magistrálou Ruta Nacional 3. Verejná a prímestská doprava je skromná (autobusy idú iba po Garayalde pri Ruta Nacional 3 a do Trelewu). Existuje tu aj pristávacia dráha pre malé lietadlá, ktorý je ale málo využívaná.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Camarones: Historia y leyendas [online]. citypopulation.de, [cit. 2018-02-14]. Dostupné online.
  2. CAMARONES [online]. interpatagonia.com, [cit. 2018-02-14]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Camarones

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]