Chubut (argentínska provincia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Chubut
Provincia
Vlajka
Štát Argentína Argentína
Hlavné mesto Rawson
Rozloha 224 686 km² (22 468 600 ha)
Obyvateľstvo 413 237 (2001)
Hustota 1,84 obyv./km²
Guvernér Mariano Arcioni
Kód ISO AR-U
Poloha v Argentíne
Poloha v Argentíne
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Chubut je jednou z Argentínskych provincií. Leží v južnej časti krajiny medzi 42. (tvorí hranicu s provinciou Rio Negro) a 46. stupňom južnej zemepisnej šírky (hraničí s provinciou Santa Cruz), na západe tvorí reťazec Ánd hranicu s Čile a Atlantický oceán, ktorého pobrežie je východnou hranicou provincie.

Názov provincie pochádza z jazyka techuelcha, v ktorom chupat označuje priezračný, a týmto slovom opisovali domorodci rieku Chubut. Slovo chupat je tiež asi zo španielskeho chupar (piť, alebo v slangu, opiť sa).

Najväčším mestom provincie je Comodoro Rivadavia s približne 125 000 obyvateľmi, ležiace na juhu. Hlavným mestom však je mesto Rawson (25 000 obyv.). Iné väčšie mestá sú Puerto Madryn, Trelew, Esquel a tiež Sarmiento. Gaiman je kultúrne a demografické centrum regiónu nazývaného "Y Wladfa", kde žije mnoho obyvateľov waleského pôvodu. V provincii Chubut žije asi 25 000 osôb používajúcich waleský jazyk s hlavnými centrami Trelew a Trevelin.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Pred príchodom Španielov do Ameriky obývali roviny Patagónie rozličné kočovné domorodé kmene, medzi nimi Tehuelchovia. V 17. a 18. storočí tu zahájili svoju misijnú činnosť španielski misionári (páter Nicolas Mascardi), a v polovici 18. storočia založili pevnosť San José Fort na polostrove Valdés, ktorá bola neskôr zničená domorodcami. V 19. storočí prišli do Chubutu na lodi Mimóza Walesania a usadili sa v oblastiach pozdĺž rieky Chubut.

Ako súčasť „Dobývania pustatín“ (Conquista del Desierto), bolo vytvorené v 16. októbra 1884 Národné územie Chubut (Territorio Nacional del Chubut) a prvým guvernérom bol Luis Fontana. Na začiatku 20. storočia, po Búrskej vojne, sa búrski utečenci usadili v meste Sarmiento a v menšom množstve aj v iných blízko ležiacich mestách.

V roku 1944 bola južná časť územia Chubutu a severná časť územia Santa Cruz prehlásená ako Vojenská zóna Comodoro Rivadavia. Zóna zanikla v roku 1955 a bola vytvorená provincia Chubut.

Interná imigrácia v posledných desaťročiach 20. storočia, najmä z Buenos Aires, stále zvyšovala počet obyvateľstva z 190 000 (r. 1970), 357 000 (r. 1991) až po 413 237 (r. 2001). Väčšina obyvateľstva je v hlavnom meste alebo v menších mestách pozdĺž rieky Chubut, kde je najväčšia hustota obyvateľstva. Na ostatnom území je hustota menšia ako 1 obyvateľ na km2.

Politické rozdelenie[upraviť | upraviť zdroj]

Departmenty provincie Chubut

Provincia má 15 departmentov (špan. departamentos).

Department (Hlavné mesto)

  1. Cushamen (Cushamen)
  2. Escalante (Comodoro Rivadavia)
  3. Florentino Ameghino (Camarones)
  4. Futaleufú (Esquel)
  5. Gaiman (Gaiman)
  6. Gastre (Gastre)
  7. Languiñeo (Tecka)
  8. Mártires (Las Plumas)
  9. Paso de Indios (Paso de Indios)
  10. Rawson (Rawson)
  11. Río Senguerr (Alto Río Senguerr)
  12. Sarmiento (Sarmiento)
  13. Tehuelches (José de San Martín)
  14. Telsen (Telsen)
  15. Biedma (Puerto Madryn)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]