Camilo Cienfuegos

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Camilo Cienfuegos
kubánsky revolucionár
kubánsky revolucionár
Narodenie6. február 1932
Havana, Kuba
Úmrtie28. október 1959 (27 rokov)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Camilo Cienfuegos

Camilo Cienfuegos Gorriarán (* 6. február 1932, Havana, Kuba – † 28. október 1959) bol kubánsky revolucionár, blízky spolupracovník Fidela Castra a Ernesta Che Guevaru, spolu s nimi jeden z hlavných povstaleckých veliteľov počas Kubánskej revolúcie.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Havanskej štvrti Lawton v rodine španielskych anarchistických emigrantov, ktorý bojovali počas španielskej občianskej vojny. V r. 1954 sa stal aktivistom študentského protestného hnutia proti diktátorovi Fulgenciovi Batistovi, počas demonštrácii v decembri 1955 bol postrelený. Krátko na to odišiel za prácou do amerického New Yorku, neskôr sa presunul do Mexika. Tam sa stretol s Fidelom Castrom a pripojil sa k jeho formujúcej sa povstaleckej skupine, s ktorou sa na známej lodi Granma vylodili v decembri 1956 na Kube a začali ozbrojený boj proti Batistovi. Zakrátko sa stal jedným z vrcholných veliteľov revolučného vojska a získal hodnosť comandante. Bol veliteľom jednej z troch veľkých kolón, ktoré v auguste 1958 Castro vyslal z pohoria Sierry Maestra na západ, aby obsadili centrálne provincie a strategické mestá smerom na Havanu (veliteľmi ďalších dvoch boli Che Guevara a Jamie Vega). V decembri 1958 sa vyznamenal v bojoch o mesto Yaguajay, po ktorého obsadení sa jeho jednotky pripojili k Che Guevarovi v bojoch o mesto Santa Clara, dobytie ktorého otvorilo cestu na Havanu a priamo viedlo k víťazstvu revolúcie. Neskôr zastaval vysoké funkcie v kubánskej armáde a podieľal sa na agrárnej reforme.

V októbri 1959 Castro poslal Cienfuegosa do provincie Camagüey, kde zatkol svojho bývalého spolubojovníka Huberta Matosa, ktorý mal údajne pripravovať proticastrovskú vzburu. Počas nočného letu pri návrate do Havany 28. októbra zmizlo Cienfuegosove lietadlo typu Cessna 310 nad morom a napriek rozsiahlym pátracím akciám sa nikdy nenašlo. Hoci po tejto nehode sa vyskytlo mnoho konšpiračných teórii, podľa ktorých išlo o atentát pripravený CIA, či Fidelom Castrom (hoci je známe že Cienfuegos mal s Castrom dobré vzťahy a bol mu veľmi lojálny), historici ich všetky odmietajú ako veľmi nepravdepodobné a Cienfuegosovu smrť považujú len za výsledok leteckého nešťastia. Cienfuegos, ktorý bol pre svoju úprimnú a veselú povahu veľmi obľúbený už počas svojho života, sa po smrti stal ďalším martýrom revolúcie a na Kube je dodnes populárnou a oslavovanou osobnosťou.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]