Celtic rock

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Celtic rock
Pôvod v štýlochÍrska ľudová hudba
rock
keltská hudba
folk rock
škótska ľudová hudba
Kultúrne pozadie60. roky 20. storočiaKeltské národy
Všeobecná popularitaPredovšetkým v Írsku, Škótsku a Walese

Iné témy
Celtic fusion

Celtic rock je žáner folk rocku a typ keltskej fúzie, ktorá využíva keltskú hudbu, inštrumentáciu a témy v rockovej hudbe. Je populárny od začiatku 70. rokov minulého storočia a ide o dôležitý základ pre rozvoj veľmi úspešných mainstreamových keltských hudobných skupín a populárnych interpretov. Išlo o kľúčový základ vývoja iných druhov hudobných žánrov. Celtic rock zohral významnú úlohu pri udržiavaní a definovaní regionálnych a národných identít a pri podpore pankeltskej kultúry. Pomohol tiež sprostredkovať tieto kultúry externému publiku.

Štýl hudby je hybridom tradičných írskych, škótsko-gaelských, waleských a bretónskych hudobných foriem s rockovou hudbou.[1] Dosiahlo sa to hraním tradičnej hudby, najmä balád, jigov a reelov s rockovou inštrumentáciou; pridaním tradičných keltských nástrojov, vrátane keltskej harfy, írskej píšťalky, írskych lakťových gajd, huslí, bodhrán, akordeónu, harmoniky, melodeónu a gajd (Škótsko) ku konvenčným rockovým formátom; používaním textov v keltských jazykoch a používaním tradičných rytmov a kadencie v inak konvenčnej rockovej hudbe.[2] Tak ako je sporná platnosť pojmu celtic vo všeobecnosti a ako hudobné označenie, pojem celtic rock nemožno chápať tak, že medzi keltskými národmi existovala jednotná keltská hudobná kultúra. Tento termín však zostal užitočný ako prostriedok na opis šírenia, adaptácie a ďalšieho vývoja hudobnej formy v rôznych, ale súvisiacich kontextoch.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MCLAUGHLIN, N., MCLOONE, Martin. Hybridity and National Musics: The case of Irish rock music. Popular Music, 9, apríl 2000. 181-199 s.
  2. JOHNSTON, Thomas F. The Social Context of Irish Folk Instruments. International Review of the Aesthetics and Sociology of Music, 26 (1), 1995. 35-59 s.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Celtic rock na anglickej Wikipédii.