Chrám svätých Petra a Pavla (Karlove Vary)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Chrám svätých Petra a Pavla v Karlových Varoch

Chrám svätých Petra a Pavla v českom kúpeľnom meste Karlove Vary je pravoslávnym chrámom Ruskej pravoslávnej cirkvi na území Česka.

História chrámu[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá zmienka o vybudovaní pravoslávneho chrámu v meste pochádza z roku 1862. Kúpeľné mesto bolo (a aj v súčasnosti je) obľúbeným letoviskom pre zámožných Rusov. V meste sa vždy kumulovala početná ruská komunita. Zbierku v roku 1862 organizovala veľkokňažná Elena Pavlovna Romanova. Mesto vyčlenilo pozemok pre stavbu pravoslávneho chrámu. Nedostatočné množstvo financií však stavbu chrámu neumožnilo realizovať. Terajší chrám sa začal budovať až v roku 1893 a posvätený bol 9. júna 1897. Počas prvej svetovej vojny bol zatvorený. Po jej skončení znova začal slúžiť pravoslávnym veriacim, najmä pre ruských emigrantov po roku 1917.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Chrám bol vybudovaný podľa plánov architektov K. Uchtomského a Gustava Wiedermana v klasickom ruskom pravoslávnom štýle, ktorý pripomína sakrálnu pravoslávnu architektúru Moskvy zo 17. storočia. Chrám je vysoký 21 metrov a zvonica dosahuje výšku 40 metrov.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]