Combat Vehicle 90

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Combat Vehicle 90
CV90 švédskej armády

CV90 švédskej armády

Základná charakteristika
Posádka 3 + 8
Dĺžka 6,55 m
Šírka 3,1 m
Výška 2,7 m
Hmotnosť 23 - 37 ton
Pancierovanie a výzbroj
Pancierovanie
Hlavná zbraň 40mm kanón Bofors L/70
35mm/50 Bushmaster
30mm/40 Bushmaster
Sekundárne zbrane guľomet Ksp m/39 kalibru 7,62mm
Pohon a pohyb
Pohon vznetový motor Scania DS14
Scania DS16
410–800 kW (550–1073 mínkoní)
Odpruženie torzné tyče
Max. rýchlosť 70 km/h
Pomer výkon/hmotnosť
Dojazd cca 320 km
Priechodnosť

Combat Vehicle 90 alebo CV 90 je švédske bojové vozidlo pechoty, ktoré bolo vyvinuté na konci 80. rokov 20. storočia. Vo švédskej armáde nesie toto vozidlo označenie Stridsfordon 90.

Vznik a vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Ozbrojené sily Švédska sa tradične spoliehajú na výrobky domácich podnikov (napr. tank Stridsvagn 103), a tak keď roku 1983 generalita formulovala požiadavky na nové bojové vozidlo pechoty, obrátila sa opäť na tuzemský priemysel. Vývoja stroja, ktorý dostal označenie CV90 (anglicky Combat Vehicle 90, švédsky Stridsfordon 90), sa ujali firmy Bofors a Hagglunds. Spoločnosť Bofors bola zodpovedná za vývoj veže, výzbroje a konečnej montáže, zatiaľ čo Hagglunds poskytla podvozok a pancierový trup. O dva roky neskôr odborníci dokončili návrh konštrukcie a v roku 1986 bola zadaná objednávka na stavbu prototypov Strf 9040 a Strf 9025. Prototypy prešli v rokoch 1988 až 1991 rozsiahlym testovaním. Prvá objednávka zo strany švédskej armády na sériové CV9040 prišla v roku 1991 a dodávky vozidiel sa začali v roku 1993. Do švédskej armády bolo vozidlo zavedené v roku 1993 a následne si ho objednali aj ďalšie európske krajiny.

Vývoj CV90 sa však v 90. rokoch nezastavil a v nasledujúcich desaťročiach vzniklo viacero vylepšených variantov. Doteraz bolo vyrobených viac ako 1280 vozidiel.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Vozidlá boli navrhnuté pre podmienky subpolárneho podnebia, a preto sa vyznačujú výnimočne dobrou mobilitou v snehu a v podmočenom teréne. Tú zaisťuje jednak sedem veľkých pojazdových kolies doplnených o hnacie koleso vpredu a napínacie vzadu, ako aj výkonná pohonná jednotka. Srdcom obrnenca sa stal systém pozostávajúci z dieselového motora Scania DSI 14 V8 a prevodovky X300 od spoločnosti CAT. Ide o komerčný motor používaný v nákladných vozidlách, čo zjednodušuje a zlacňuje logistiku, údržbu aj opravy. K dispozícii sú varianty s výkonom 364–536 kW. Scania dokáže obrnenec rozhýbať až na rýchlosť 70 km/h (pri jazde po ceste).

Zatiaľ čo pôvodné varianty CV90 sa mohli pochváliť dojazdom na ceste 320 km, súčasné verzie zvládnu viac ako dvakrát toľko. Hĺbka brodenia je až 1,5 m, stroj zvládne kolmú prekážku vysokú až 1,1 m a priekopu so šírkou 2,6 m. Náklon pri stúpaní môže dosiahnuť úctyhodných 60 %.

Osádka CV90 pozostáva z trojice veliteľ, vodič a strelec, do priestoru pre výsadok sa zmestí osem plne vyzbrojených pešiakov. Vojaci opúšťajú vozidlo výklopnými zadnými dverami a strešnými poklopmi. Posádka nemá k dispozícii žiadne palebné otvory kvôli zvýšeniu pancierovej ochrany.

Švédska verzia týchto vozidiel disponuje vežou vyzbrojenou rýchlopalným kanónom Bofors kalibru 40 mm. Ide o upravené protilietadlové delo, vyvinuté na začiatku 50. rokov. Táto zbraň sa ukázala konštrukčne ako veľmi úspešná. Dokonca aj v súčasnosti môže ľahko preraziť takmer všetky obrnené transportéry a bojové vozidlá pechoty. Predstavuje tiež hrozbu pre staršie tanky ako T-55 a T-62. Tento kanón má v zásobníku 24 nábojov a jeho manuálne prebitie trvá 20 sekúnd.


Doplnkovú výzbroj predstavuje koaxiálny guľomet kalibru 7,62 mm a šestica 76mm granátometov (sú rozdelené do dvoch trojíc). Primárne sa z nich odpaľujú zadymovacie granáty, ale možno u nich použiť aj ostrú muníciu. Exportné verzie vozidla nesú veže Hägglunds osadené spravidla delom Bushmaster kalibru 30 alebo 35 mm.

Jadro pozorovacích a zameriavacích prístrojov tvorí systém UTAAS (Universal Tank and Anti-Aircraft Sight) od spoločnosti Saab, ktorý zahŕňa zariadenia na denné aj nočné videnie. V Nórsku vyrábaná verzia potom nesie diaľkovo ovládanú bezosádkovú vežičku Protector Remote Weapon Station od firmy Kongsberg Defence Systems so schopnosťou presného zamerania cieľa za akýchkoľvek poveternostných podmienok.

Základné pancierovanie chráni posádku pred muníciou do kalibru 14,5 mm, najnovšie varianty stroja navyše odolajú zásahu podkaliberných projektilov APDS (Armour Piercing Discarding Sabot) kalibru 30 mm. Obrnence používané Nórskom môžu niesť prídavný keramický pancier systému MEXAS, ktorý zvyšuje schopnosť prežitia napríklad pri zásahu improvizovanými výbušnými zariadeniami. Všetky verzie CV90 disponujú špeciálnou kevlarovou vložkou chrániacou posádku pred črepinami granátov. Na prianie zákazníka je možné doplniť klietkový pancier proti tandemovým nábojom RPG.

Švédsky CV9040

Odolnosť CV90 zodpovedá úrovni 5 podľa normy STANAG 4569 proti balistickým hrozbám a 4a/b proti mínam. Najnovšie verzie CV90 odolajú mínovým výbuchom ekvivalentným 10 kg TNT. Perličku predstavuje súprava DAS (Defensive Aid Suite), ktorá klasifikuje ciele, vydáva varovanie aj pokyny pre vodičov a aktivuje protiopatrenia znižujúce riziko zásahu. Systém DAS je možné ďalej rozširovať o obranné zariadenia typu soft-kill (rušičky) aj hard-kill (napríklad vystrelenie časti prídavného panciera v ústrety strele). Vozidlo je vybavené systémom ochrany pred rádioaktívnymi, chemickými i biologickými zbraňami.[1]

Vďaka tvaru trupu aj ďalším opatreniam generuje obrnenec minimálnu infračervenú a radarovú stopu. Roku 2011 výrobca predstavil unikátnu technológiu Adaptiv – poťah zo šesťhranných modulov, ktoré dokážu rýchlo meniť teplotu a umožňujú vozidlu takmer splynúť s okolím. Všetko funguje aj za pohybu, pretože palubné kamery snímajú prostredie a premietajú jeho infračervený obraz na vozidlo. Posilňovanie ochrany prinieslo nárast váhy, kedy bojová hmotnosť oproti 23 t pri počiatočných verziách vzrástla pri CV9035 Mk III až na 35 t. Vďaka použitiu výkonnejších verzií motora sa však takmer nezmenil pomer hmotnosti a výkonu, navyše konštrukcia umožňuje navýšenie až na 40 t.

Varianty[upraviť | upraviť zdroj]

Fínsky CV9030FIN
  • CV90 Mk 0 - je to pôvodná švédska verzia s kanónom Bofors 40/L70 v dvojmiestnej veži. V tejto počiatočnej verzii, určenej výlučne pre švédsku armádu, kanón ešte nemal žiaden stabilizačný systém, čo znemožňovalo presnú streľbu počas jazdy. Neskôr však boli vozidlá vybavené tlmiacim valcom na prednej časti veže, ktorý redukoval oscilácie pištole počas pohybu. V ďalšej várke už dostali vylepšený stabilizačný systém. Kanón mohol strieľať jednotlivé rany alebo salvy 4 alebo 8 rán s automatickou rýchlosťou streľby 5 rán/s. Použité nábojnice sú vyhadzované hore a dopredu cez poklop v streche veže. Celková hmotnosť vozidla bola necelých 23 ton a pohon zabezpečoval motor DS14 s výkonom 410 kW.[2]
  • CV90 Mk I - vozidlo vyvinuté na základe požiadaviek Kráľovskej nórskej armády. Má množstvo vylepšení vrátane výkonnejšieho dieselového motora Scania. Má dvojmiestnu vežu s kanónom Mk44 Bushmaster II kalibru 30 mm, ktorý už bol stabilizovaný. Nórsko objednalo tento variant v apríli 1994 a už začiatkom roku 1996 prevzalo prvé štyri predprodukčné vozidlá na otestovanie. Bojové vozidlo bolo zaradené do výzbroje nórskej armády ako CV9030N. Nórsko objednalo celkovo 104 vozidiel tohto typu v hodnote takmer 2 miliárd švédskych korún.
Holandský CV9035NL
  • CV90 Mk II - tento variant sa dostal do výzbroje Švajčiarska a Fínska. CV9030CH sú oproti fínskym CV9030FIN o niečo vyššie. Vozidlo dostalo systém Health & Unit Monitoring System (HUMS) a ďalšie prvky digitalizácie. Výzbroj tvorí kanón Mk44 Bushmaster II kalibru 30 mm. Švajčiarska armáda objednala vývoj vozidla CV9030CH v roku 1999. Fínsko si vybralo typ CV9030FIN o rok neskôr. Dodávky 102 fínskych vozidiel prebiehali od roku 2002 do roku 2007.
  • CV90 Mk III - vznikol ďalším vývojom z variantu CV90 Mk II. Oproti nemu dostal kanón Bushmaster III kalibru 35 mm, ktorý môže byť konvertovaný na kaliber 50 mm. Tento variant prešiel plnou digitalizáciou a bol vybavený pokročilou architektúrou s implementovanými systémami C4I (Command, Control, Communication, Computers and Inteligence). Vzhľadom na nárast hmotnosti bolo vylepšené aj odpruženie a pohonný systém. Ďalej bola zlepšená protimínová ochrana. Variant CV90 Mk IIIa bol dodaný do Holandska a Dánska. CV90 Mk IIIb potom do Nórska. Holandsko si v decembri 2004 objednalo 184 kusov CV9035NL (150 v bojovej konfigurácii a 34 veliteľských vozidiel) v celkovej hodnote 749 miliónov EUR. Dánsko si o rok neskôr objednalo 45 vozidiel CV9035.[3]
CV 90Mk IV na leteckom festivale SIAF2022
  • CV90 Mk IV - dostal nový motor Scania s výkonom až 1 000 koní a najnovšiu modernizovanú prevodovku X300 pre veľké zaťaženie. Je tiež vybavené technológiou aktívneho tlmenia na zlepšenie rýchlosti a ovládateľnosti na bojisku. Nové vozidlo obsahuje aj najnovšiu elektronickú architektúru štandardu NATO, ktorá spĺňa požiadavky zákazníkov na integráciu senzorov a implementáciu autonómnych systémov. Celková hmotnosť vozidla sa zvýšila z 35 ton na 37 ton, čo znamená, že používatelia budú mať úžitok z dvoch ton dodatočného užitočného zaťaženia bez zníženia agilnosti vozidla pri rovnakej úrovni ochrany. Vylepšenia schopností MkIV tiež umožňujú plnú implementáciu konceptu iFighting™ spoločnosti BAE Systems. iFighting™ – alebo inteligentný boj – je víziou spoločnosti pre budúce komplexné bojisko. iFighting™ podporuje posádku vozidla výrazne lepším situačným povedomím a pomáha pri rozhodovaní. To zaručuje ostražitosť a vytrvalosť posádky a zároveň zabezpečuje špičkový výkon pre celý systém. iFighting™ dosahuje vylepšenú ergonómiu, pokročilejšiu autonómnu podporu, rozšírenú realitu a možnosť diaľkového ovládania.[4]

Používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Budúci používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CV90 [online]. military-today.com, [cit. 2023-05-09]. Dostupné online.
  2. FALK, Alfons. CV9040A and B [online]. tanks-encyclopedia.com, 2019-11-07, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online.
  3. Army Guide [online]. army-guide.com, [cit. 2023-05-09]. Dostupné online.
  4. BAE Systems introduces next evolution of Infantry Fighting Vehicle with new CV90 MkIV [online]. baesystems.com, [cit. 2023-05-09]. Dostupné online.