Cumbre Vieja

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Španielsko Cumbre Vieja
stratovulkán
Troskový kužeľ Teneguia, posledne (1971) eruptujúci vulkanický útvar ostrova.
Štát Kanárske ostrovy
Región La Palma
Súradnice 28°34′00″S 17°50′00″Z / 28,56667°S 17,83333°Z / 28.56667; -17.83333
Najvyšší bod
 - výška 1 949 m n. m.
Posledná erupcia 2021
Poloha na mape sveta
Poloha na mape sveta
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Cumbre Vieja je názov rozsiahleho stratovulkánu, nachádzajúceho sa na ostrove La Palma. Stratovulkán zaberá celú južnú tretinu ostrova a je tvorený desiatkami kráterov, dómov a parazitických kužeľov (La Fajana, El Fraile, Tacande, Tahuya, San António, San Martín, San Juan, Llano del Blanco, Hoyo Negro, El Charco, Teneguia, atď.).

Vulkán sa ťahá pozdĺž zlomovej línie v smere sever-juh a je pôvodcom všetkých erupcií na ostrove za posledných 7 000 rokov. Je to najaktívnejší vulkán na Kanárskych ostrovoch. Počas erupcie v roku 1949 sa časť západného úbočia sopky odtrhla a zosunula niekoľko desiatok metrov k Atlantiku. Tento zlom je možné celkom dobre pozorovať aj dnes. Za príčinu sa považuje stúpajúci tlak zapríčinený ohrevom a odparením podzemných vôd magmou stúpajúcou z hlbín.

Existuje dôvodné podozrenie, že neskoršie erupcie vyvolajú masívny zosun a vytvoria obrovskú záplavovú vlnu (megatsunami), ktorá by mohla dosiahnuť a zaplaviť pobrežie Afriky (3 hod.), Spojeného kráľovstva (5 hod.) a aj východné pobrežie USA (8 hod.) vlnami vysokými až 30 m.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Cumbre Vieja.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]