Danio pruhované

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Danio pruhované

danio pruhované
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Danio rerio
Synonymá
Brachydanio rerio
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Danio pruhované (Danio rerio, syn. Brachydanio rerio), medzi akvaristami známe aj ako zebrička je sladkovodná ryba z čeľade kaprovité (Cyprinidae), ktorá pochádza z oblastí východnej Indie, od Kalkaty až po Masulipatam.

Dorastá do veľkosti 6 cm (prírodná forma). Jedná sa o významný modelový organizmus v genetike a molekulárnej biológii.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádza z južnej Ázie (východná India).

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Telo je podlhovasté štíhle, zo strán mierne stlačené. Chrbát má rybka tmavý až olivovo hnedý. Oblasť bruška má zlatistý nádych. Na bokoch je zvyčajne 7-9 kovovo modrých pruhov. Tieto pruhy sú tiež na chvostovej a análnej plutve. Chrbtová plutvička je tmavšia so zlatým lemovaním. Z kútikov papuľky vyrastajú dva páry fúzov, jeden z párov je výrazne dlhší.

Existuje množstvo farebných variácií: závojová (predĺžené plutvy), závojovo zlatá, kovovo lesklá apod.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

V prírode sa živia drobným hmyzom, ktorý spadne na hladinu. V akváriu ochotne prijímajú sušenú a mrazenú potravu.

Voda[upraviť | upraviť zdroj]

Teplota vody pre Danio pruhované by mala byť okolo 20-26 ° C. Voda by mala byť slabo kyslá pH 6-6,5 a mäkká. Danio je veľmi prispôsobivá rybka aj čo sa týka chemizmu vody a tak nevadia drobné odchýlky v pH a tvrdosti.

Povaha[upraviť | upraviť zdroj]

Dania je mierumilovaná ryba. Veľmi čulá a plná energie. Väčšinu času sa dania medzi sebou pri hladine preháňajú a málokedy ich uvidíte v pokoji. V noci spí u dna. Občas sa stane, že samec je teritoriálny a naháňa iné ryby.

Chov v akváriu[upraviť | upraviť zdroj]

Akvárium by malo mať čo najväčšiu dĺžku i na úkor šírky. Veľa vodných rastlín je samozrejmosťou. Do tých sa dania budú pravidelne trieť.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

V prírode sa daniá rozmnožujú v období dažďov, teda pri veľkej zmene chemizmu vody. Trú sa v skupinách, svoje ikry rozptyľujú do vegetácie. Na trenie pripravíme nádrž o objeme 10 litrov, bez dna, ale s roštom alebo niečím čo zabráni rodičom požierať ikry. Na trenie vyberáme dobre živené 6 mesačné jedince. Nádrž obohatíme jemnolistými rastlinami. Voda v nádrži by mala byť čerstvá, mäkká a kyslá (to pôsobí aj ako dezinfekcia a ochrana ikier pred plesňou). Neskoro večer do nádrže umiestnime samčekov a ďalší deň ráno za svitania samičky (je lepšie viac samcov ako samičiek). K treniu dochádza takmer okamžite. Trú sa okolo dvoch hodín, z ikier sa do 48 hodín vyliahne poter, ktorý sa za týždeň rozpláve. Kŕmime drveným sušeným krmivom, vareným žĺtkom. Za 3 mesiace dosiahne poter predajnej veľkosti.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]