Darlingtónia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Darlingtonia californica)
Darlingtonia californica

Darlingtónia (lat. Darlingtonia) je rod mäsožravých rastlín, ktorý zahŕňa jediný druh darlingtónia kalifornská (Darlingtonia californica). Je to endemit severnej Kalifornie a juhozápadného Oregonu. Rastie v prímorských nížinných polohách a na úbočiach pohorí vystavených západnému, oceánskemu prúdeniu vlhkého vzduchu, kde vystupuje až do výšky 2 800 m n. m..

Pasce darlingtónie sa tvarovo podobajú hlave kobry, preto má v angličtine názov "Cobra Plant". Jej pasce sú gravitačného typu. Prilákaný hmyz skĺzava a padá alebo je iným spôsobom jeho pohyb navedený dovnútra pasce. Pohyb sa teda deje v smere gravitačnej sily. Vnútro pasce je nanajvýš vystlané škridlovito sa prekrývajúcimi a dolu smerujúcimi hrotnatými výrastkami buniek. Dolná polovica vnútorného povrchu pasce je pokrytá až 3 mm dlhými chlpmi. Napriek tomu, že v pasci nie sú žiadne tráviace žľazy, dochádza tu k vylučovaniu tekutiny. Objem tekutiny sa zvyšuje po chytení koristi.

Korisť vstupuje do pasce spodným otvorom. Hlavica pasce je posiata oválnymi belavými okienkami – fenestrácia. Ich funkcia je odľahčenie stiesnenosti priestoru nakoľko prepúšťa svetlo.

Darlingtónia má päťpočetné kvety, ktoré vyrastajú jednotlivo na vysokých stvoloch. Kalich je zelený a koruna je hnedočervená.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externý odkaz[upraviť | upraviť zdroj]