Dawson (Yukon)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dawson
Dawson City
mesto
Štát Kanada Kanada
Teritórium Yukon Yukon
Súradnice 64°03′30″S 139°26′0″Z / 64,05833°S 139,43333°Z / 64.05833; -139.43333
Rozloha 32,45 km² (3 245 ha)
Obyvateľstvo 1 319 (2011)
Primátor Wayne Potoroka
Časové pásmo Mountain Standard Time Zone (MST)
PSČ Y0B 1G0
Telefónna prevoľba +1 867
Poloha Dawsonu na mape Kanady
Poloha Dawsonu na mape Kanady
Wikimedia Commons: Dawson City
Webová stránka: http://www.cityofdawson.ca/
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Dawson (angl. Town of the City of Dawson alebo Dawson City) je mestečko v kanadskom teritóriu Yukon, ktoré má 1 251 obyvateľov (údaj z roku 2001).

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Dawson leží na brehu rieky Yukon, iba niekoľko kilometrov východne od hraníc Kanady so štátom Aljaška v USA, na 64° 03′45″ severnej zemepisnej šírky a 139° 25′50″ západnej zemepisnej dĺžky, v tej istej zemepisnej šírke ako Reykjavík, hlavné mesto Islandu.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Cestná doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Cestná sieť je v teritórii Yukon pomerne riedka. Do Dawsonu je prístup po ceste Klondike Highway z Whitehorse a po ceste Top of the World Highway z Fairbanks na Aljaške. Niekoľko kilometrov na východ od Dawsonu začína Dempster Highway, štrková cesta dlhá 671 km, ktorá tvorí jediný cestný prístup do severných oblastí teritória Yukon a končí v osade Inuvik, ležiacej už v Severozápadných teritóriách.

Vodná doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Dawson leží priamo na brehu rieky Yukon, ktorá je v týchto miestach splavná pre člny a malé lode. Je zvyčajne konečnou zastávkou pre obľúbené splavy na kanoe z Whitehorse do Dawson City. Dĺžka trasy je 735 km a splav trvá okolo 16 dní.

Letecká doprava[upraviť | upraviť zdroj]

V Dawsone je aj letisko. Priame letecké spojenie je s Whitehorse a s Fairbanks na Aljaške.

Podnebie[upraviť | upraviť zdroj]

Rovnako ako väčšina územia teritória Yukon, aj mesto Dawson má subarktické podnebie. Najvyššia priemerná denná teplota je v júli, 23 °C a najnižšia priemerná denná teplota v januári, −31 °C. Ročná priemerná denná teplota je -4.4 °C. Najvyššia nameraná teplota bola 35 °C v máji 1983 a najnižšia −56 °C vo februári 1992. V Dawsone napadne priemerne ročne 160 cm snehu a spadne 200 mm dažďových zrážok. Ročne je tu priemerne iba 90 dní bez mrazu.

História mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Dôstojníci kanadskej kráľovskej jazdnej polície, Dawson, júl 1900

Mesto bolo pomenované v januári 1897 po významnom kanadskom geológovi George Mercer Dawsonovi, ktorý preskúmal tunajší región v roku 1887. Zlatá horúčka na Klondike, ktorá vypukla v roku 1896, zmenila pôvodný letný rybársky tábor na prosperujúce mesto so 40 000 obyvateľmi v roku 1898. V roku 1899 zlatá horúčka skončila a počet obyvateľov mesta poklesol až na 8 000. V roku 1902, keď bol Dawson oficiálne ustanovený za mesto, tam žilo už menej ako 5 000 obyvateľov. Počet obyvateľov bol pomerne stabilný až do 30-tych rokov 20. storočia. Poklesol po 2. svetovej vojne, keď bolo sídlo vlády premiestnené do Whitehorse a upadol až na 600-900 obyvateľov v 60-tych a 70-tych rokoch. V posledných rokoch opäť trochu vzrástol na súčasných 1 251.

Veľa významných budov v meste je súčasťou Národného historického miesta Dawson. V historických budovách je množstvo expozícií a zamestnanci poskytujúci v nich informácie sú oblečení v dobových kostýmoch z čias zlatej horúčky.

Dawson bolo hlavným mestom teritória Yukon od jeho založenia v roku 1898 až do roku 1952, keď bolo sídlo teritoriálnej vlády premiestnené do Whitehorse.

Dnes je hlavným ekonomickým odvetvím v Dawsone turizmus a ešte stále aj ťažba zlata. Vďaka vysokej cene zlata sú moderné banícke metódy ťažby opäť ziskové. Na druhej strane rozmach turistiky podnietil rozvoj služieb v meste.

Ťažba zlata[upraviť | upraviť zdroj]

Zlato sa tu začalo ťažiť v roku 1896 po objave zlatého náleziska v potoku Bonanza Creek George Carmackom, Dawson Charliem a Skookum Jim Masonom. Územie bolo čoskoro vykolíkované a väčšina z tisícov zlatokopov, ktorí sem prišli na jar roku 1898 zistila, že je len veľmi malá šanca zbohatnúť na ťažbe zlata. Veľa z nich namiesto toho začalo poskytovať služby zlatokopom. Asi o 10 rokov neskôr sa začalo s priemyselnou ťažbou zlata pomocou veľkých bagrov, ktoré ťažili veľké množstvo zlatej rudy z potokov a úplne zmenili ráz krajiny. Zmenili tok potokov a riek a zanechali za sebou hromady hlušiny. Bola vybudovaná sieť kanálov a priehrad na výrobu elektrickej energie pre tieto ťažiace stroje. Bagre obyčajne cez zimu nepracovali, ale jeden z nich zhotovený pre „Klondike Joe Boyla“ bol zostrojený na nepretržitú ročnú prevádzku a Boyle s ním pracoval aj v zime. Tento bager je otvorený ako národné historické miesto na potoku Bonanza Creek.

Posledný ťažobný bager prestal pracovať v roku 1966, a hydroelektráreň bola zatvorená, keď ju mesto Dawson odmietlo odkúpiť. Odvtedy, sú opäť hlavnými subjektami v ťažbe zlata v regióne zlatokopi na placeroch.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]