Diskusia:Vonkajší systém ochrany pred bleskom

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Mohu vedet, proc bala smazan požadavek na opravu lživé informace? 1749 ho nevynašel, ale v tom roce dokazal, ze ma elektrickou podstatu viz anglicka wiki a vynalezl/postavil hromosvod v roce 1760.

Prosím, proč jste smazali pozadavek na opravu, kdyz anglicke verze obsahuje pravdive informace a slovenska nepravdive? Je toto wiki nebo jaky duvod je proc se mazou pravdive a nehcavaji nepravdive informace?--83.240.60.220 (diskusia) sa nepodpísal(a)

@83.240.60.220: Riešenie je jednoduché:
Tip!

Ďakujeme za Tvoj návrh! Ak máš pocit, že článok potrebuje vylepšenie, pokojne vykonaj potrebné zmeny. Wikipédia je wiki, takže „každý“ môže ihneď upravovať takmer každý článok. Stačí kliknúť na odkaz Upraviť v hornej časti obrazovky. Nemusíš sa ani registrovať a prihlasovať (hoci je viacero dôvodov, pre ktoré by si to mal zvážiť). Komunita Wikipédie Ťa povzbudzuje k tomu, aby si bol smelý pri úprave stránok. Nemaj strach, že urobíš hlúpe chyby – určite sa nájde niekto, kto ich po Tebe opraví. Ak si nie si istý ako článok správne upravovať, pozri si najprv prehľad editácie stránok, alebo si vyskúšaj upravovanie článku nanečisto na našom pieskovisku. Noví prispievatelia sú vždy vítaní!

--Pe3kZA 16:50, 3. apríl 2020 (UTC)[odpovedať]

Udelal jsem v jinem clanku, ale byl sem "poucen", ze kdyz mam ubohou slovencinu, ze mam tahnout na ceskou wiki, takze jsem si dovolil pouze a jenom upozornit na rozdil US vs SK heslo (a to jenom protoze hledam data pro ceskou wiki z jinych jazyku, takze nemam po tom "vysvetleni" ambici jeste cokoliv doplnovatm, necham na vasich obcanech ;) ) --83.240.60.220 (diskusia) sa nepodpísal(a)

Presunul a doplnil som objav do samostatnej sekcie [1]. Z citovaných zdrojov ale v žiadnom prípade nevyplýva, že by bolo pôvodné tvrdenie „lživé“, Franklin najneskôr v 1750 princíp bleskozvodu veľmi konkrétne sformuloval (a publikoval), čo mi príde ako korektné prezentovať ako „objav“, bez ohľadu na roky následných prvých praktických realizácií. Divišova konštrukcia z 1754 rovnako ako bleskozvod fungovala (tzn. zaslúži si zmienku a môže pokojne ísť o prvý prakticky fungujúci bleskozvod, minimálne v Európe), Divišov teoretický zámer bol ale podľa zdrojov trochu iný – „stroj“ mal podľa jeho predstavy vzniku bleskov predchádzať, nie výboje zvádzať. --Teslaton (diskusia) 20:09, 3. apríl 2020 (UTC)[odpovedať]