Diskusia s redaktorom:Atomique/Geografia

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Boze, toto je uz asi tretia Wiki, v ktorej vediem tuto diskusiu: (1) Pozri sa na cesku wiki pod akym nazvom je ten stat vedeny, ked mi neveris, pripadne sa ich tam spytaj (2) Pre tuto Wiki je ale otazka ci to Cesko uznalo, alebo nie, tak ci tak irelevantne, lebo podstatna je len slovenska kodifikacia (rovnako ako sa v nemcine pouziva Tschechien a nie Tschechei a nie Tschechische Republik, ale v anglictine len Czech Republic a pod.) A ked si otvoris napriklad Pravidla slovenskeho pravopisu (od institucie v ktorej zrejme pracujes), tak tam najdes uz davno Cesko (3) Bolo to specialne zasadanie Senátu a ak sa nemýlim, tak sa konalo začiatkom júla, a konalo sa práve kvôli ludom ako ty, ktorí nie sú schopní pochopit, ze slovo Cesko existuje uz od renesancie, bolo kodifikovane 1777, pouzivalo sa napriklad aj 1918 a 1968 a v roku 1992 muselo Ceske ministerstvo zahranicnych veci dokonca rozposlat specialny list (pozri anglicku Wiki) do zahranicia, kde ich vsetkych upozornilo, aby racili pouzivat kratku formu, co anglicania bohuzial ignoruju, ale zlepsuje sa to...

Zapis toho specialneho zasadania, ktore mimochodom zorganizoval byvaly riaditel NOVY, najdes na stranke ceskeho senatu.

Bronto 20:59, 7 Sep 2004 (UTC)

Bronto, preco si taky ustipacny? (.. tak im to nekaz, od institucie v ktorej zrejme pracujes..., kvoli ludom ako ty, boze, toto je uz tretia wiki..). Ja som sem prisiel pomoct, pretoze sa mi tento projekt paci a chcem prispiet cim mozem. Som tu len par dni, pri predchadzajucich diskusiach na tuto temu som nebol. Ja len chcem, aby veci boli co najpresnejsie ak je to mozne. Skutocne som bol v tom, ze Cesi ten kratky nazov "oficialne odobreny" nemali a preto ho ani nemohli pouzivat a videlo sa mi logicke, ze kedze su nase jazyky tak blizke, tak pouzivat ten isty vyraz ako pouzivaju na seba oni sami. Navyse ma aj zmiatla anglicka wikipedia, kde je tiez preferovany nazov Czech Republic, preto ma ani len nenapadlo pozerat sa na cesku mutaciu. To co tu spominas o renesancii a 1777 a pod az tak aktualne nie je, nakolko vtedy, ako velmi dobre vies, bolo Ceske kralovstvo (Kralovstvi ceske) a napriklad pocas druhej svetovej vojny sa nemecky vyraz Tschechei pouzival v hanlivom zmysle, preto sa aj mnohi cesi jeho pripodobeninam dost branili pokial viem. O tom liste, mimochodom z roku 1993 (podla inych zdrojov na internete) od ministra (ktoreho obsah mimochodom zjavne ziadny ambasador nebral do uvahy ak nejaky bol, asi islo o sprisahanie ambasadorov) som tiez nic nevedel. Tym nechcem tvrdit, ze som neomylny. Samozrejme ze som a este ako velmi! A prave preto aj dufam, ze ked porobim ja sam nejake chyby v nejakych clankoch, ze ma hned prvy, kto to zbada, opravi a upresni. Chcel som tym len poukazat na to, ze sa vsetko da povedat aj trochu inou menej ofenzivnou formou. Je mozne, ze mas teraz nejake tazke a napate dni, to ja vediet nemozem, ale svoje mindraky si na mne liecit naozaj nemusis. Atomique 01:23, 9 Sep 2004 (UTC)

Uistujem ta, ze ani jedna z uvedenych viet nebola myslena ustipacne (okrem toho Boze, a aj to je len povzdych lebo som to naozaj uz vysvetloval viac krat a Cesi naozaj robia vsetko pre to, aby presadili tu kratku formu)- to je problem pisaneho textu, ze sa to vzdy da chapat vselijako. Aj takuto reakciu novacika na takuto rekaciu dlhodobejsieho Wikipediana som uz zazil u druhych aj u seba viac krat - nemusis to ani tak obsirne rozpisovat. A ked tu casom pribudne viac redaktorov, a este ta to neprestane bavit (kriticky je asi tak 1 mesiac a potom asi tak 1 rok), tak sa budes takto vyjadrovat aj ty (uvidis), lebo casom - ked uz ide o detaily - sa kazda Wiki vyvinie na mensie verbalne bojisko a clovek uz nevie ako ma neutralnejsie reagovat, ked tu investoval kopu casu, vie ze ma pravdu a niekto to stale opravuje aj desat krat...Ale aj tak to asi stoji za to :)... A nakoniec len stranky, o ktorych s v diskusii dlho vsetci hadali, su vacsinou jedine vo Wikipedii, o ktorych si mozes byt isty, ze su spravne - z konfliktu sa bohuzial este stale rodi pokrok... A inak, len pekne pokracuj, tvoja pomoc je velmi potrebna... (Technicka poznamka: Ale neviem ci ma velky zmysel ist az tak daleko, ze budeme zakladat prazdne clanky bez textu...) Bronto 13:46, 9 Sep 2004 (UTC)

Ak existujú texty, na ktorých sme sa dohodli pomocou diskusie a ktoré sú predmetom častých omylov a považujeme ich za pravdu (čo je pravda z dlhodobého hľadiska...) dávajme ich na stránku konvecnii. Čo sa týka prázdnych článkov, môj osobný názor je, že
- pomôže to nováčikom ihneď môcť pracovať na článku bez starostí o jeho vytvátaníe (Ako sa má volať, ako sa vlastne vytvorí, ...). A preto aj tá väčšia publicita v magazínoch, nech to pristiahne pár nových ľudí. Mimochodom, stránka Aktuality vám neušla?
- na Wiki robí každý to, čo ho zaujíma. Nič iné ho nikto robiť nenúti. A verte, že sa vzájomne výborne dopĺňame! Aby to však fungovalo, potrebujeme toleranciu a určitý druh pochopenia pre chyby redaktorov, či už neúmyselé, alebo z nevedomosti.
Zároveň, keď sme sa tu tak zišli :-) vás chcem poprosiť o druh brainstormingu - zoznam článkov (najlepšie odkazov do anglickej wikipédie) ako sú pravidlá editácie Wikipédie, rady a návody existujúce na anglickej Wikipédii, ktoré vám chýbajú na našej wiki pomohli by nováčikom. Prosím na moju stránku diskusie. Dík --Valasek 07:25, 10 Sep 2004 (UTC)

To s tymi novácikmi je dobry argument - tak potom s clankami bez textu predsa len suhlasim...:))...Bronto 11:47, 10 Sep 2004 (UTC)

Template: Staty[upraviť zdroj]

Velmi dobry napad, ale ja by som este pridal polozky:

oficiálny názov (dlhý / krátky)
statne zriadenie
poloha (suradnice)
HDP na obyvatela (v parite kupnej sily, po anglicky PPP), pripadne aj nezamestnanost, inflaciu a hosp. rast
jazyk by som zmenil na úradné jazykY
premiér by som zmenil na predseda vlády, lebo to je vseobecnejsi pojem

Bronto 22:53, 18 Sep 2004 (UTC)

Vdaka za tipy! Ja som tu prvu kostru zacal robit podla anglickej Grenady, na anglickej wiki totiz maju vsetky staty na ktore som zatial narazil natvrdo bez sablon a tak som si na zaciatok vybral taky najjednoduchsi :)
Oficialne nazvy, jazyky a predseda vlady uz su poupravovane, este chyba HDP, poloha a zriadenie. Rozmyslam co bude lepsie, ci sa snazit napasovat vsetky staty do jednej spolocnej sablony a nezname veci dat ako "-" alebo nieco podobne, alebo ci urobit tych sablon viac, napr. Stat1, Stat2, Stat3, kde by v kazdej boli trochu inak namiesane informacie. Atomique 23:14, 18 Sep 2004 (UTC)

Ja som jednoznacne za "-", lebo takpovediac "ked sablona, tak sablona" ... Bronto 02:27, 19 Sep 2004 (UTC)

To je tiez fakt. :) Aspon bude jasnejsie vidiet, ze tie informacie bud nie su relevantne, alebo ich este treba doplnit. Atomique 02:31, 19 Sep 2004 (UTC)


Práve som chcel zameniť tú šablónu v Srbsku za našu, ale zistil som, že vlastne neviem, ako to má fungovať. Čo znamená ten Template:Úradný jazyk a pod. v rámci tej šablóny? Alebo mám radšej prevziať šablónu, tak ako je trebárs v Grenade? Bronto 19:30, 27 Sep 2004 (UTC)

Tie specialne trojzatvorkove templaty ti potom doplnia do vyslednej stranky texty, ktore tam vlozis ako parametre tej hlavnej sablony. Cize ked pouzijes nieco ako {{Template:Stat|uradny jazyk=anglictina}}, tak ti potom v tej sablone "Stat" da vsade tam, kde sa nachadza {{{uradny jazyk}}} namiesto toho text "anglictina". Najjednoduchsie je ale podla mna zobrat cele pouzitie sablony trebars z tej Grenady a potom iba pomenit tie hodnoty parametrov, to je podla mna najrychlejsi sposob. Atomique 19:36, 27 Sep 2004 (UTC)
Vdaka. Bronto 20:22, 27 Sep 2004 (UTC)
Ten problem s posunutim kratkeho nazvu v sablone Stat (+par dalsich kozmetickych uprav) som uz vyriesil. Atomique 22:04, 27 Sep 2004 (UTC)

Servus.

Aký má význam dávať odkazy na okresy, o ktorých aj tak asi nikto články vytvárať nebude? Nie je lepšie ponechať odkazy len na centrá týchto okresov?

--Kristo 08:52, 10 Okt 2004 (UTC)

Ahoj Kristo. No s tymi okresmi by bolo idealne ak by sa postupne naplnili informacie o kazdom z nich a potom by ku kazdemu bola mapka, kde na slovensku sa nachadza, kde ma nejake administrativne strediska, ake mesta a obce pod neho patria, kolko ma obyvatelov (cely okres), hustotu, nezamestnanost a taketo typicke statisticke udaje kvoli prehladu. Pripadne potom este aj nejaky ludsky text o jeho historii, udalostiach na tom mieste, odkazy na nejake dalsie externe linky s rozsirujucimi (alebo aktualizovanymi) informaciami atd. Zatial totiz este nemame okrem vyslovene par miest odkazy ani len na tie centra :) takze cerveny link by tam bol tak ci tak. Atomique 10:42, 10 Okt 2004 (UTC)

Myslienka to nie je zla, i tak si vsak myslim, ze zatial by stacilo nechat odkazy len na mesta a v buducnosti ak sa niekto bude chce venovat okresom, moze link na tebou spomenutu mapu prilepit na Slovensko, pripadne aj k prislusnym mestam.

Inak mozes si pozriet Spiš, je kompletny. Ako odtial zmazem tu poznamku o vyhonku? Ked som to editoval, nevidel som ju a Help sa mi citat nechce, som lenivy:o).--Kristo 14:03, 10 Okt 2004 (UTC)

Vyhodis text {{Výhonok}} Liso 17:41, 10 Okt 2004 (UTC)

Template štát[upraviť zdroj]

Prosím ťa, mohol by si nieco urobit v Template:Stat, tak aby sa to slovo "PKS" v lavom stlpci posunulo o riadok vyssie? Bronto 23:59, 1 Nov 2004 (UTC)

To by nebol ziadny problem, uz som to aj vyskusal, ale potom sa ten cely lavy stlpec strasne roztiahol a pravy strasne zuzil a potom to vyzeralo velmi zle a neprehladne. Tak som to teraz vyriesil tak, ze som to prave naopak nasilu rozdelil v strede a tu hodnotu na pravej strane posunul o riadok dolu. Mozno by sme to mohli vyriesit aj tak, ze by sme urobili sirsiu celu tu bocnu tabulku, ale potom by samozrejme zostalo menej miesta na text o danom state. K comu sa priklanas ty? Atomique 01:08, 2 Nov 2004 (UTC)
Teda ja uz nicomu nerozumiem - nieco som skusobne zmenil v texte na stranke Template:Štát a výsledok je OK, ale ked sa pozriem do clankov BiH a Srbsko a CH tak tam to v poriadku nie je, lebo tam je tá tabulka niaka uzsia. Ale inak tak ako to je teraz na stranke BiH to nudzovo moze ostat, aj ked idealne by asi predsa len bolo keby sa cela tabulka trocha rozsirila (oproti tomu co je na stranke BiH)...Bronto 03:16, 2 Nov 2004 (UTC)

Slovenské obce <-> Obce na Slovensku[upraviť zdroj]

Zmenia sa aj ostatné geografické kategórie zo Slovenské xyz na Xyz na Slovensku? Doteraz sú Slovenské rieky, pohoria, regióny atď. --LacoR 21:13, 19 jún 2005 (UTC)

Prazdne stuby ?[upraviť zdroj]

Nazdar, nazdar. Vsimol som si ze v Encyklopedii sa nachadzaju prazdne stuboy. Nejake si vytvoril aj ty (Zemplínsky hrad, Šaštínsky hrad, [1]). Ale aj dalsi ludia (napr. Zborovský hrad). Podla mna nema vyznam robit taketo hesla. Stub podla mna obsahuje ASPON 1 vetu popisujucu dane heslo. Aky je vseobecne postoj k takym ani nie stubom? Dal som si nieco najst vo vyhladavaci, na prvej strane bol odkaz na sk wikipediu a tam NIC. Mozno by sa zisto dat do prirucky ze mininmalny clanok = 1 veta? --Julo 05:55, 23 august 2005 (UTC)

  • Julo, keby si namiesto tychto 9 viet co si teraz napisal, napisal 9 viet do 9 prazdnych clankov, tak by sme mali o 9 prazdnych clankov menej ;) Co myslis? Ale inak rozumiem, co chces povedat, pointa je taka, ze sme sa dost davno (ale uz po vzniku tych tebou spominanych clankov) dohodli, ze sa takymto clankom do buducna radsej vyhneme, aj ked moj osobny nazor je, ze niekedy aj prazdny clanok trebars len s jednym interwiki odkazom na en verziu moze pomoct tomu, kto zufalo hlada informacie, daleko viac ako clanok ziadny. Atomique 07:41, 23 august 2005 (UTC)
    • Aaaa, a prave som si spomenul na jeden z najdolezitejsich dovodov, preco som ja osobne za existenciu radsej prazdnych clankov ako ziadnych - menny priestor. Ked nechceme teraz byt pokrytci a hrat sa na to aki su vsetci cool, tak realita je taka, ze VACSINA ludi NEMA zmysel pre detaily. Prazdne clanky ulahcuju jednu vec a to, ze uzivatel uz ma vytvoreny clanok so SPRAVNYM nazvom a nemusime potom nasledne opravovat jeho preklepy. Preklepy v nazve maju dalekosiahlejsie dosledky nez preklepy v clanku. Ovplyvnene su totiz vsetky dalsie linky. Navyse existencia aj prazdneho clanku (u ktoreho sa do buducna SAMOZREJME rata s jeho zaplnenim) ulahcuje autorom pisat linky a mat pri tom urcitu spatnu kontrolu, ci sa nepreklepli. Ak je link cerveny a taky clanok uz existuje, zrejme je tak preklep. Atomique 07:47, 23 august 2005 (UTC)
      • Neberiem tomu isty zmysel, ale pri vytvoreni by tam mohla byt aspon ta 1 veta. Napr. "Xxx Hrad ja zrucanina a nachadza sa tam a tam". Inak to povazujem za lenivost.
        • S tym urcite suhlasim. Ta jedna veta je tam urcite na mieste. Btw, zabudol si sa podpisat ;) Atomique 08:16, 23 august 2005 (UTC)



Fínske mestá[upraviť zdroj]

Tento zoznam je nejaký pustý nemyslíš?Pridal somtam čo sadá ale už česká vikipédia nemá skoro žiadne mestá ktoré mi nemáme.Chcem ta poprosiť či bi si tam niečo nepridal z anglickej verzie lebo ja neviem dobre po anglicky.--Lubo 586 09:07, 28. apríl 2007 (UTC)[odpovedať]