Diskusia s redaktorom:BranoVelk

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Oznam!
Ďakujeme Ti za informácie v článku Mikuláš Klanica, no jeho spracovanie a/alebo rozsah zatiaľ nespĺňa požiadavky na encyklopedické heslo. Pokús sa prosím text upraviť, alebo rozšíriť aspoň do tej miery, aby sme ho mohli za článok naozaj považovať. Ak sa nám to ani spoločnými silami nepodarí, po 14 dňoch bude pravdepodobne tvoja úprava, vzhľadom na snahu udržať kvalitu, z Wikipédie odstránená. Ďakujeme za pochopenie.

--Exestosik (diskusia) 18:48, 11. február 2016 (UTC)[odpovedať]

Autorstvo fotografií[upraviť zdroj]

Zdravím. V akom zmysle je obrázok Súbor:Jan Ursiny.jpg tvoja "Own work"? Si autorom toho záberu (výhradne na to totiž slúži ten tag, nie že to "odniekiaľ" oskenuješ, prefotíš a pod.)? Pretože pokiaľ nie, je to na výmaz z Commonsu, spolu s ďalšími uploadmi [1]. --Teslaton (diskusia) 20:25, 12. február 2016 (UTC)[odpovedať]

Fotografia Jána Ursínyho aj je zo súkromného archívu, ako propagačná fotografia z volieb v 30. rokoch 20. storočia, nie je to veľká kvalita, ale fotografie sú z originálneho zdroja, tzv. pamätné, čo sa dávali pri príležitosti stretnutí, napr. predvolebných zhromaždení.

Po prvé: mne to skôr pripadá ako verzie z webu, resamplované na väčšie rozlíšenie:
Po druhé: aj keď by šlo o sken dobovej fotografie, nemôžeš to označiť ako "own work", pretože to je zavádzanie – nie je to tvoje vlastné dielo, ku ktorému by si mal autorské práva.
Sú len 3 možnosti, ako to tam legálne nechať:
  1. písomný súhlas skutočného autora alebo terajšieho držiteľa práv (súhlas so zverejnením pod slobodnou licenciou)
  2. ide doložiteľne o "public domain" dielo
  3. skutočný autor je doložiteľne 70+ rokov po smrti
V opačnom prípade len zabíjaš čas – svoj, aj ľudí, ktorí to budú musieť odstraňovať z Commonsu a z článkov. Tu platia iné pravidlá, ako na Facebooku alebo blogu, diela na Commonse musia byť preukazne slobodné. --Teslaton (diskusia) 20:44, 12. február 2016 (UTC)[odpovedať]

Je to z originálnej pamätnej fotografie, v rámci prispenia k historickým faktom, je to možné prekvalifikovať, je to dosť významná demokratická osobnosť, abz nemala fotografiu?

Mňa tiež mrzí, že je tu mnoho osobností bez fotografie, riešenie je ale len vyvíjať tlak na archívy, múzeá a iných držiteľov práv resp. vlastníkov PD diel, aby ich systematicky zverejňovali pod slobodnými licenciami. Potom sa dajú legálne prevziať a použiť (okrem iného aj) v slobodnej encyklopédii. Pokusmi "nejak to už len odrbať, nech to tam len je" sa to riešiť nedá. Ak o tej fotografii a jej autorovi nič doložiteľné nevieš, je to tu nepoužiteľné. --Teslaton (diskusia) 21:10, 12. február 2016 (UTC)[odpovedať]

Autorom fotografie je Peter Stranovčan, je z roku 1938, autor je už viac než 70 rokov mŕtvy, keďže zomrel v roku počas II. svetovej vojny v roku 1944 počas SNP, ide o pamätnú fotografiu.