Donna Mills

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Donna Mills
v roku 1975
Celé menoDonna Jean Miller
Narodenie 11. december 1940 (83 rokov)
Chicago, Illinois, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1966 – súčasnosť
PriateľRichard Holland
Larry Gilma (od 2001)
Deti1

Donna Jean Miller (* 11. december 1940 Chicago, Illinois, USA) známa predovšetkým ako Donna Mills, je americká herečka.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Millsová sa narodila ako Donna Jean Miller v Chicagu, v štáte Illinois. Má jedného brata Donalda, ktorý je od nej o 10 rokov starší. Millsová vyrastala v Norwood Parku a navštevovala základnú školu Garvy a strednú školu Taft; jedným z jej spolužiakov bol Jim Jacobs, spolutvorca Pomády, ktorý podľa nej založil postavu Sandy, ktorú vo filme stvárnila Olivia Newton - John.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Millsová v roku 2018.

Millsová začala svoju hereckú kariéru v televízii v roku 1966. Neskôr sa objavila na Broadwayi v komédii Woodyho Allena Nepi vodu. Na filmovom plátne debutovala v neonoirovom kriminálnom trileri Incident z roku 1967, kde si zahrala po boku Martina Sheena, Beau Bridgesa, Eda McMahona a Thelmy Ritte. Film získal pozitívne recenzie od kritikov a bol úspešný v pokladni.

V roku 1971 si Millsová zahrala po boku Clinta Eastwooda a Jessicy Walterovej v psychologickom trileri Zahraj mi tajomne, ktorý Eastwood režíroval pre Universal Pictures.

V roku 1980 získala Millsová svoju najvýznamnejšiu rolu – Abby Cunningham v dlhotrvajúcej hlavnej seriálovej opere Knots Landing. Millsová v seriály hrala v rokoch 19801989. Po Knots Landing sa Millsová sústredila na televízne filmy, z ktorých viaceré koprodukovala pod svojou spoločnosťou Donna Mills Productions: Najstaršia žijúca družička na svete (1990), Otec na úteku (1991), V mene mojej dcéry (1992), Moje meno je Kate (1994) a iné. Do Knots Landing sa vrátila pri poslednej epizóde v roku 1993.

V posledných rokoch sa Millsová objavuje predovšetkým v epizódnych rolách alebo hosťujúcich v rôznych televíznych seriáloch.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Millsová sa nikdy nevydala. Počas 80. a 90. rokov mala opakovaný s reklamným manažérom Richardom Hollandom. V septembri 1994 si Millsová adoptovala novonarodenú dcéru Chloe. Od roku 2001 je vo vzťahu s Larrym Gilmanom.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Donna Mills

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Donna Mills na anglickej Wikipédii.