Dráždec

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stavba dráždca: 1- Glans clitoris, 2 - Corpus cavernosum, 3 - Crus clitoris, 4 - ústie močovej rúry, 5 - Bulbus vestibuli, 6 - poševný vchod

Dráždec alebo klitoris je súčasť ženských pohlavných orgánov, erektilné tkanivo (homológ pohlavného údu u muža), s veľkým počtom voľných nervových zakončení a senzitívnych nervových teliesok. Dráždenie pohlavných orgánov u samíc cicavcov vyvoláva podnety pohlavného vzrušenia. Mechanizmus erekcie u klitorisu je rovnaký ako u muža, erekcia je však menej výrazná. Viditeľná časť pripomínajúca gombík je umiestnená vo vulve blízko vonkajšieho spojenia malých pyskov ohanbia, nad poševným vchodom. Jeho zvláštnou úlohou je navodenie pohlavného vzrušenia a orgazmu.

Skladá sa zo zakrnelého žaluďu (lat. glans clitoridis) a z tela (lat. corpus clitoridis), ktoré je pomocou lig. suspensorium clitoridis a lig. fundiforme clitoridis pripojené k dolnej časti symfýzy. Corpus clitoridis sa kaudálne delí na dve crura clitoridis, ktoré sú zdola pripojené k ramenám lonovej kosti (crista phallica). Hoci je celý dráždec dlhý približne 8 cm, je z neho vidieť len malá časť – glans clitoridis. Glans clitoridis prekrývajú riasy malých pyskov ohanbia (praeputium et frenulum clitoridis). Podkladom klitorisu je párové toporivé tkanivo (corpus cavernosus clitoridis), ktoré má analogickú stavbu ako corpora cavernosa penis.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Dráždec
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo Dráždec