Dvorné dámy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dvorné dámy

Iné názvy
V pôvodnom jazykuLas Meninas
Základné informácie
AutorDiego Rodríguez de Silva y Velázquez
Rok1656
Technikaolej na plátne
Rozmery321 × 281 cm
GalériaMuseo del Prado
Madrid, Španielsko
Ďalšie odkazy
CommonsDvorné dámy

Dvorné dámy alebo Las Meninas (špa. Las Meninas) je názov obrazu španielskeho barokového maliara Diega Velázqueza, vytvoreného v roku 1656.

Skupinový portrét rodiny španielskeho kráľa Filipa IV., ktorý sa dnes väčšinou označuje Las Meninas je najnezvyčajnejším dvorským portrétom, aký bol kedy namaľovaný.

Ikonografia[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem jednej výnimky sú všetky postavy známe. Úplne vľavo stojí maliar pred maliarskym stojanom, v ktorom Velázquez spodobnil sám seba. Uprostred miestnosti stojí infantka Margarita, po stranách dve dvorné dámy. V pravom rohu skupinu dopĺňajú dvaja dvorní trpaslíci. Vpravo za nimi vidno dámu s vyberanými spôsobmi a neidentifikovateľnú postavu muža. Ďalšie dve postavy, kráľa a kráľovnú, umiestnil autor do obrazu prostredníctvom zrkadla na protiľahlej stene miestnosti. Stoja teda pred Velázquezom, v priestore diváka. Posledná postava, dvorný maršal kráľovnej, stojí vo dverách a chystá sa opustiť miestnosť.

Velázquez decentne zdôrazňuje postavu infantky. Tá je naplno ožiarená svetlom, ktoré do miestnosti preniká zhora a ktoré sčasti dopadá na Velásqueza, dvorné dámy a trpaslíkov. Námetom obrazu je zrejme príprava na portrétovanie päťročnej Margarity a jej sprievodu.

Las Meninas sú vlastne symbiózou autoportrétu a skupinového portrétu. Obraz bolo ťažké presne kategorizovať už pre súčasníkov.

Vznik diela[upraviť | upraviť zdroj]

Obraz vznikol na madridskom hrade Alcázar, v miestnosti, ktorú mal Velázquez k dispozícii a v ktorej na protiľahlej stene viseli dva obrazy s mytologickým námetom. Podarilo sa ich identifikovať a interpretujú sa ako Víťazstvo umenia nad remeslom a ako Odkaz na nespravodlivo potrestaného umelca.

Obraz bol dokázateľne dokončený v roku 1656. Kríž na prsiach umelca bol domaľovaný dodatočne v roku 1658, keď sa Velázquez stal rytierom rádu sv. Jakuba (podľa legendy ho domaľoval sám Filip IV.). Až do roku 1700 sa obraz nachádzal na mieste svojho vzniku v madridskom Alcázare. Počas požiaru na hrade v roku 1734 bol poškodený; nasledovala jeho reštaurácia, v rámci ktorej obraz zrezali asi o pol metra. V rokoch 1772 - 1819 sa nachádzal v Palacio Real Nuevo v Madride, od uvedeného roku visí v galérii Prado. V roku 1984 bol reštaurovaný.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]