EMtest

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
EMtest, a. s.
EMtest
Právna formaakciová spoločnosť
Odvetviepočítačový hardvér
počítačový softvér
spotrebná elektronika
digitálna distribúcia
Založenámarec 1990
(Žilina, SVK)
ZakladateľLadislav Heglas Sr.
SídloBánovská cesta 7, EMtest, Žilina, Slovensko
VedenieLadislav Heglas Jr.
Územný rozsahcelosvetovo
Webwww.emtest.biz

EMtest, a. s. je slovenská technologická spoločnosť, ktorá bola založená v roku 1990 v Žiline a v roku 2005 sa stala akciovou spoločnosťou.[1] Hlavným zameraním tejto spoločnosti je inovácia dopravných systémov, ktoré zjednodušujú potreby dopravcov a ich pasažierov, zvyšovať bezpečnosť v dopravných vozidlách prostredníctvom kamier a iných zabezpečovacích funkcií.

Spoločnosť vyrába pokladne do autobusov, systémy s bezkontaktnými kartami, automaty na cestovné lístky, lcd a led panely, centrálne jednotky a iné. Okrem hardvéru vytvára aj softvérové aplikácie a systémy, ktoré sú určené pre cestujúcich, ale aj pre dopravné spoločnosti.

História spoločnosti[upraviť | upraviť zdroj]

1990-1994: Založenie a vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

EMtest založil Ladislav Heglas starší v marci 1990 na podnet nedostatočnej inovácie v dopravných systémoch. V rokoch 1991 - 1994 postupne začala výroba softvérových informačných systémov a spoločnosť vytvorila vlastný softvérový systém pre dopravu, neskôr doplnený o elektronické zariadenia z interného vývoja a produkcie. Firma sa postupne rozrástla z jedného na šesťdesiat vývojárov.[2]

Od založenia spoločnosti bolo cieľom, aby produkované systémy boli s čo najvyššou pridanou hodnotou a s vysokou mierou inovácie. Výsledkom bolo spustenie jedného z prvých platobných systémov vo verejnej doprave na báze bezkontaktnej čipovej karty na svete. Spoločnosť nepretržite rástla a získavala si pozíciu na domácom aj zahraničnom trhu. Týmto spôsobom sa podarilo vybudovať z malej slovenskej "garážovej" firmy spoločnosť, ktorá dnes zamestnáva viac ako 200 ľudí a stala sa významnou spoločnosťou v celosvetovom meradle. V Európe sa nachádzajú partnerské spoločnosti v Poľsku, Dánsku, Nemecku, na Strednom východe, v Rumunsku, Bulharsku a Chorvátsku.

1994-2005: Zmeny a výroba[upraviť | upraviť zdroj]

Firma prešla mnohými zmenami a rozšíreniami. Vďaka silnému postaveniu na trhu v rámci dopravných systémov sa spoločnosti darilo a v roku 2005 mohla vstúpiť na trh ako akciová spoločnosť.

Aktivity spoločnosti EMtest sa rozdelili na niekoľko základných produktových rád: EMware - výroba elektronických zariadení a hardvéru, EMlines - informačné systémy, EMcard - emitovaná platobná platforma.

2005-súčasnosť: Budovanie spoločnosti a stratégia[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť si buduje silnú vývojovú základňu pre oblasť návrhu elektronických zariadení a softvérových systémov. Vďaka tejto koncepcii je spoločnosť schopná vyvinúť komplexný systém od návrhu mechanickej konštrukcie vrátane návrhov foriem na plastové odliatky, cez návrh schém, plošných spojov, osadenia a oživenia elektronických komponentov, až po realizáciu finálneho elektronického zariadenia.

Softvéroví špecialisti zabezpečujú implementáciu operačných systémov do vyvinutých elektronických zariadení a následne vývoj aplikácii v prostredí OS Linux pre koncového používateľa s použitím najmodernejších technológií s bežným alebo internetovým rozhraním. Vývojoví pracovníci spoločnosti vyvinuli originálne zariadenia schopné konkurencie v celosvetovom meradle.

Spoločnosť EMTEST sa pravidelne zúčastňuje na odborných seminároch, výstavách (Výstava InnoTrans je orientovaná na komplexné dopravné systémy - od vlakov, cez autobusy, železničnú infraštruktúru, interiéry dopravných prostriedkov, či stavbu tunelov.[3]) a konferenciách v oblasti elektronického vývoja, riešenia dopravných systémov a iných odborných podujatí súvisiacich s činnosťou spoločnosti, konaných v rôznych krajinách. Od roku 2006 je spoločnosť členom medzinárodnej organizácie UITP, celosvetovo združujúcej spoločnosti pôsobiace vo verejnej doprave.[4]

Študenti a udalosti[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť ponúka stáže pre študentov, ktorí pôsobia v informačných, technologických a elektrotechnických oboroch. Cieľom týchto programov pre študentov je zvyšovanie vedomostí o technológiách, o inováciách nielen v doprave. Zapojila sa do IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience), ktorá umožňuje vykonávať stáž pre zahraničných študentov.

Priama spolupráca s Univerzitou v Žiline umožňuje študentom vykonávať prax a zároveň získavať potrebné skúsenosti. Zúčastňujú sa na školských podujatiach, ktoré škola organizuje, aby zvyšovali povedomie o svojich činnostiach a produktoch. Dávajú možnosť študentom ich zamestnať alebo praxovať u nich.

Produkty[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá pokladňa na predaj lístkov

Produktová rada EMware[upraviť | upraviť zdroj]

Výroba elektronických zariadení a hardvéru

I. Generácia[upraviť | upraviť zdroj]

Elektronická produkcia začala v roku 1994 vývojom a výrobou špecializovanej elektronickej pokladne pre platbu cestovného v prímestskej autobusovej doprave, ktorá sa začala inštalovať do autobusov na Slovensku. Pokladňa si prešla zmenou a do vozidiel pre MHD bola vyvinutá, narozdiel od prímestskej, bez vlastnej tlačiarne, mala však možnosť pripájania ďalších rozhraní ako boli čítačky čipových kariet a iné.

Pre prímestskú a mestskú dopravu sa začal v roku 1994 vytvárať systém na báze bezkontaktných čipových kariet MIFARE. Spoločnosť ich tak začala ako jediná ponúkať v strednej Európe a prekročili aj hranice EÚ.

EM305RP bolo prvé čítacie zariadenie bezkontaktných čipových kariet vyvinuté firmou EMtest v roku 1994, ktoré bolo určené pre mestskú dopravu.

Neskôr bolo modernizované a do systému bol doplnený mincový automat.

II. Generácia[upraviť | upraviť zdroj]

Neskôr bola elektronická pokladňa zmodernizovaná s možnosťou platby cestovného prostredníctvom bezkontaktných čipových kariet. Zmodernizovaná bola aj pokladňa určená pre mestskú dopravu. Do čítačiek čipových kariet bol doplnený aj zvukový výstup, ktorý zabezpečoval akustické potvrdenie.

V zariadeniach z druhej generácie boli nahradené pamäte Eprom Flash pamäťou a pamäťovú kartu nahradil opto prenos. Táto zmena umožnila automatický prenos dát medzi vozidlom a obslužným PC na určených vyčítavacích miestach. Modernizáciou sa zvýšili niektoré funkcie ako napríklad rýchlosť tlače lístka.

S druhou generáciou prišla aj nová pokladňa určená na predaj, plnenie elektronickej peňaženky a predaj časových lístkov je priamo pripojiteľný k PC cez rozhranie RS232. Novým prvkom v tomto systéme bola kontrolná čítačka, ktorá slúžila pre priebežnú stálu informáciu pre cestujúcich na kontrolu platnosti karty, stavu v elektronickej peňaženke a overenie správnosti resp. platnosti zakúpeného časového lístka.

III. Generácia[upraviť | upraviť zdroj]

Tretia generácia zariadení zohľadňuje dlhoročné skúsenosti a pripomienky zákazníkov. Prebehla výmena procesorov za nový a rýchlejší Intel PXA 255 s operačným systémom. Sú pridané aj grafické displeje, ktoré sú monochromatické, farebné STN, TFT s možnosťou dotykovej obrazovky.

Okrem displejov boli vylepšené možnosti konektivity a vyrobený hardvér získal možnosť komunikovať cez ethernet, WiFi, Bluetooth a zostalo pripojenie pomocou GSM/GPRS. Bol implementovaný aj modul GPS.

Zariadenia boli rozšírené o nové sloty CF a PCMCIA.

Grafický displej poskytuje vodičovi jasné a prehľadné informácie. Informácie zobrazuje aj čítačka čipových kariet, rovnako na displejoch. Našla uplatnenie aj obsluha pokladne formou Menu, ktorá uľahčuje orientáciu v jednotlivých voľbách. Zariadenie slúžia pre mestskú aj prímestskú dopravu. Cestovný lístok si berie sám cestujúci.

LED informačné tabule

Informačné tabule[upraviť | upraviť zdroj]

EMware navrhuje a vyrába informačné vonkajšie a vnútorné tabule pre zobrazovanie textových a grafických informácií. Tabule sú umiestňované v interiéri alebo exteriéri. Tie sú charakteristické širokou škálou zobrazovacích efektov a funkcií, možnosťou bezdrôtového spojenia, regulovateľnosťou LED diód a odolnosťou voči poveternostných podmienkam.

Tabule sú ovládané prostredníctvom palubného počítača. Softvér WINADO umožňuje definovať širokú škálu možného zobrazenia údajov na paneli. Automatizácia informačného systému vo vozidle je podporená systémom GPS, ktorý zaisťuje distribúciu informácií na správnom mieste. Pri prevádzke panelov v grafickom režime je možná tvorba vlastných textov. Samozrejmosťou je výber z mnohých fontov písma a ikon.[5]

Produktová rada EMlines[upraviť | upraviť zdroj]

EMline ako komplexný dopravný systém je koncipovaný ako otvorené riešenie pre všetky typy verejnej dopravy s rôznym tokom cestujúcich. Možnosti nasadenia systému sú v oblasti regionálnej, mestskej i železničnej dopravy. EMlines je moderným komplexným riešením, ktoré predstavuje svetovú špičku.

S inštaláciami systému pre verejnú dopravu je možné stretnúť sa vo viacerých krajinách, pričom za domovskú krajinu sa predsa považuje Slovensko.

Produktami EMlines sú:

  • Systémy riadenia dopravy
  • Online dispečerské pracoviská
  • Riešenia na výber cestovného
  • Predajné automaty
  • Informačné systémy pre cestujúcich
  • Informačné systémy vo vozidlách

Prepájajú zariadenia do jedného celku, ktoré spracovávajú dáta prevádzky a generujú štatistické a manažérske správy používané pre riadenie a plánovanie výkonov verejnej dopravy, prevádzky, vodičov, vozidiel a cestovného poriadku. Zaznamenávajú polohy, vozidla, odchýlky od plánu a iné. Sú založené na báze čipových kariet. Softvérové riešenia pre automaty, ktoré pracujú v non-stop prevádzke, je možná platba mincami, papierovými bankovými, čipovými a platobnými kartami. Informácie o reálnom príchode vozidla pre cestujúcich, informačné tabule na zástavkách a autobusových staniciach.

Produktová rada EMcard[upraviť | upraviť zdroj]

Je to systém založený na emitovaní kariet, na báze otvorenej platobnej platformy, ktorý umožňuje výber cestovného vo verejnej doprave, prepojenie viacerých subjektov ako sú podniky verejnej dopravy, vysoké školy, centra správy dát, dochádzkové a prístupové systémy: využívané v malých, stredných a veľkých podnikoch, ubytovacích zariadeniach, univerzitách, systém mestskej a regionálnej karty, vernostné karty pre komerčné subjekty.

Školy a univerzity[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť EMTEST sa spolupodieľa na vytvorení jednotného systému kariet pre univerzity a školy fungujúceho v rámci Slovenska, pričom ide o unikátne riešenie v celej Európskej únii, ktoré môže slúžiť ako vzor pre implementáciu v iných krajinách. Identifikačná karta študenta neslúži len ako preukaz identity pre žiakov a učiteľov, ale bola už od okamihu nasadenia multifunkčná s viacerými internými a hlavne externými funkcionalitami. Na pôde školy v rámci projektu Bezpečná škola karty ponúkajú riešenia kontrolovaného vstupu do budovy školy, resp. do učební, na internáty. Ďalej zabezpečujú evidenciu dochádzky, zabezpečenie priestorov pred krádežami, slúžia ako elektronický stravovací systém, resp. knižničný informačný systém. Externe sa karta využíva ako dopravná karta v dopravných podnikoch v autobusovej prímestskej doprave, v MHD aj v železničnej doprave. Vďaka úspešnej implementácii systému na univerzitách sa spoločnosti EMTEST podarilo odstrániť potvrdzovanie nároku na zľavu v papierovej forme, čo okrem iného prinieslo odstránenie tradičných návalov na pred-predajné miesta v dopravných podnikoch na začiatku školského roka.[4]

Významné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Európska únia

  • 2018 - Vroclav, Poľsko

Mimo EÚ

  • 2008 - Kuvajt
  • 2009 - Baranquilla, Kolumbia
  • 2015 - Izmir, Turecko
  • 2017 - Seremban, Malajzia
  • 2019 - Káhira, Egypt[6]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. About EMtest [online]. . Dostupné online. (po anglicky)[nefunkčný odkaz]
  2. Bývalí výskumníci sa nestratili [online]. 2004-04-08. Dostupné online.
  3. EMtest na veletrhu Innotrans v 'autobusovom' stánku [online]. 2008-10-07. Dostupné online. (cz)
  4. a b Spoločnosť EMTEST -- držiteľ ocenenia Inovácia Žilinského kraja 2007 [online]. 2008-05-29. Dostupné online.
  5. EM TEST představuje vozidlový informační systém [online]. 2010-10-06. Dostupné online. (cz)
  6. A.S, Petit Press. Technológie zo Slovenska pomôžu v Egypte s verejnou dopravou [online]. myzilina.sme.sk, [cit. 2019-12-02]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]