Električková trať Hlubočepy – Barrandov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Električková trať
Hlubočepy – Barrandov
Zastávka Chaplinovo náměstí
Zastávka Chaplinovo náměstí
Základné údaje
ŠtátČesko Česko
MiestoPraha
SieťElektričková doprava v Prahe
PrevádzkovateľDopravní podnik hl. m. Prahy
Dátum otvorenia29. novembra 2003
Technické údaje
Počet staníc6
Dĺžka3,57 km
Rozchod koľaje1435 mm
Napájacie napätie600 V
Maximálny sklon69 ‰
Počet koľají2
Priebeh trate
min
Trať smer Anděl
(Hlubočepská ul.)
Slučka Hlubočepy
(Dalejský potok)
0 Hlubočepy
Hlubočepská estakáda
železničná trať 173
(ul. K Barrandovu)
Mosty pres Ružičkovú roklinu
Meniareň Hlubočepy
3 Geologická
Slivenecká ul.
4 K Barrandovu
(Lamačova ul.)
5 Chaplinovo náměstí
(Tréglova ul.)
Smrteľná nehoda 17.6.2005
6 Poliklinika Barrandov
ul. Do Klukovic
(Werichova ul.)
7 Sídliště Barrandov
Meniareň Barrandov
Slučka Barrandov

Električková trať HlubočepyBarrandov je jedna z najnovších električkových tratí v Prahe, nachádza sa v juhozápadnej časti mesta. Spája sídlisko Barrandov s centrom metropoly. Jej výstavba prebiehala od augusta 2001 do augusta 2004, trať bola sprevádzkovaná 29. novembra 2003.

V čase sprevádzkovania sa predpokladalo skoré predĺženie o 1,8 km do Holyně, v roku 2008 bolo plánované na rok 2011.[1][2]

Popis trate[upraviť | upraviť zdroj]

Trať, dlhá 3,5 km, vedie od električkovej slučky Hlubočepy v údolí Dalejského potoka, neďaleko jeho ústia do Vltavy, po dvoch estakádach v celkovej dĺžke 761 m cez Dalejský potok. Rošt, na ktorom je umiestnená trať, bol postupne spúšťaný odhora nadol, z barrandovskej strany smerom k Vltave. Až k počiatku sídliska je trať takmer rovnobežná s dôležitou kapacitnou komunikáciou K Barrandovu, potom vedie sídliskom a končí na jeho západnom okraji. Trať je ukončená slučkou, a je napájaná pomocou dvoch meniarní. Maximálny pozdĺžny sklon činí 6,9%, čo však v pražskej sieti nie je najviac.

Celá trať je vedená po samostatnom dráhovým telese, nie je súčasťou pozemnej komunikácie. Lamačova a Tréglova ulice sú v sídlisku prekonané pomocou podjazdov, ulice Slivenecká a Do Klukovic priecestím zabezpečenými svetelnou signalizáciou; vyznačenie prejazdov nesie hybridný znaky križovatky, železničného prejazdu a miesta vjazdu na pozemnej komunikácii a jeho správnosť je sporná. Taktiež spôsob vyznačenia a zabezpečenia prechodov je diskutabilný. Asi dva úrovňové priecestia sú určené len pre služobné automobily na obsluhu meniarní atď.

Koľajový zvršok je buď otvorený alebo zatrávnený, v priestore staníc potom tiež dláždený, koľaje sú upevnené na podvaloch. Trolejové vedenie a osvetľovacie telesá sú upevnené nie na stĺpoch, ale na kruhových portáloch, ktoré sú v sídliskovej časti v povrchových úsekoch trate prepojené protihlukovou stenou.

Zastávky[upraviť | upraviť zdroj]

Barrandovská trať má unikátne architektonické stvárnenie staníc. Tie sú koncipované ako zastrešené, s oceľovými konštrukciami, zasklené, s bočnými nástupišťami. Každá z nich má svoju špecifickú farbu. Autorom dizajnu zastávok je architekt Patrik Kotas.

Zoznam zastávok[upraviť | upraviť zdroj]

  • Hlubočepy (biela)
  • Geologická (žltá)
  • K Barrandovu (modrá)
  • Chaplinovo náměstí (červená)
  • Poliklinika Barrandov (zelená)
  • Sídliště Barrandov (biela)

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Do 2015 se tramvajové tratě v Praze mohou rozrůst až o 32 km, Aktuality, web Krytiny – strechy, ako zdroj uvedené ČTK a Dopravný podnik hl. m. Prahy, nedatované
    Do 2015 se tramvajové tratě v Praze mohou rozrůst až o 32 km Archivované 2009-02-12 na Wayback Machine, České noviny 2. 10. 2008, ČTK (ten istý text bez priehľadovej tabuľky)
  2. Strategie a strategické cíle DP, interná prezentácia Dopravného podniku hl. m. Prahy a. s., máj 2008, formát .pps

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]