Emfyzém pľúc

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Emfyzém pľúc na röntgenovej snímke

Emfyzém pľúc alebo rozdutie pľúc je trvalé, abnormálne rozšírenie dýchacích ciest periférne od terminálnych priedušničiek (bronchiolov), spojené s poškodením pľúcneho tkaniva, čo má za následok nadmerný obsah vzduchu v pľúcach. Po strate pľúcneho tkaniva vznikajú cysty, tzv. buly, ktoré sú vyplnené vzduchom. Ochorenie je veľmi často následkom chronického zápalu priedušiek, súhrnný názov pre obe diagnózy je chronická obštrukčná choroba pľúc.

Príčiny[upraviť | upraviť zdroj]

Najčastejšou príčinou je fajčenie, pri ktorom vzniká trvalý mierny zápal v pľúcach, takže biele krvinky sa tu akumulujú. Ďalej pri fajčení vznikajú voľné kyslíkové radikály, ktoré tiež poškodzujú pľúcne tkanivo. Emfyzém nikdy nevzniká náhle, ale postupne. V USA 94 percent pacientov s pľúcnym emfyzémom malo 45 a viac rokov.

Ďalšou, pomerne zriedkavou príčinou je genetická porucha, ktorá má za následok nerovnováhu medzi proteázami (enzýmy štiepiace proteíny) a anti-proteázami (ich prirodzení inhibítori). Aj v zdravých pľúcach sú biele krvinky, ktoré fungujú ako obrana pľúc pred rôznymi vdýchnutými patogénmi. Tieto biele krvinky (neutrofily a makrofágy) vypúšťajú ako obranný prostriedok enzýmy – proteázy. Aby ale nedošlo k poškodeniu pľúcneho tkaniva, funguje v tele systém iných enzýmov – anti-proteáz, ktorý je s týmito proteázami v rovnováhe. Jedna z týchto antiproteáz je enzým alfa-1-antitrypsín. U niektorých jedincov sa vyskytuje vrodený deficit tohto enzýmu. V pľúcach teda prevažujú proteázy nad antiproteázami a poškodzujú tak pľúcne tkanivo.

Môže tiež vzniknúť tzv. kompenzatórny emfyzém - po čiastočnom odstránení pľúc sa roztiahne zvyšná časť pľúcneho parenchýmu a vyplní hrudnú dutinu.

Príznaky[upraviť | upraviť zdroj]

Príznakmi sú kašeľ, dýchavičnosť, ťažkosti s vydychovaním. Pacientom sa pri vydychovaní zužujú dýchacie cesty, a preto majú pocit, že nemôžu vydýchnuť. Typickým znakom je súdkovitý hrudník, aj pri nádychu vyzerá ako pri výdychu. V neskorších štádiách sa niekedy objavuje cyanóza - zmodranie kože.

Liečba[upraviť | upraviť zdroj]

Choroba nie je liečiteľná, cieľom liečby je zastaviť poškodzovanie pľúc a umožniť ich fungovanie. Nevyhnutnosťou je vzdanie sa fajčenia, vrátane pasívneho. Dôležitý je pohyb na čerstvom vzduchu, odporúča sa pobyt v kúpeľoch, otužovanie a dychové cvičenia. Podávajú sa bronchodilatanciá, v poslednej dobe najmä sympatomimetiká, vitamíny C a E.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Emfyzém na českej Wikipédii.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Emphysema na anglickej Wikipédii.