English Football League play-offs

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
EFL play-offs
Založený
1987
Krajina
Anglicko

Wales

Počet tímov
12 (4 v rámci divízie)
Webová stránka
https://www.efl.com/

English Football League play-offs je séria play-off zápasov, v ktorých súťažia štyri futbalové tímy, ktoré sa umiestnia na treťom až šiestom mieste v druhej a tretej anglickej lige resp. na štvrtom až siedmom mieste vo štvrtej anglickej lige. Play-off organizuje English Football League, ktorá spravuje všetky tri spomenuté ligy a teda EFL Championship, EFL League One a EFL League Two.

Vo všetkých ligách sa play-off začína v semifinále ktoré sa hrá na dva zápasy (doma a vonku). Víťazi semifinálových dvojíc postúpia do finále, ktoré sa hrá na jeden zápas vo Wembley kde celkový víťaz postupuje o ligu vyššie.

Play-off sa zaviedlo v roku 1987 a odvtedy sa hrá na konci každej sezóny. Od roku 1990 sa hrá finále na jeden zápas vo Wembley. V rokoch 2001 až 2006 sa finále hralo na Millennium Stadium, kvôli rekonštrukcii Wembley. Od roku 2007 sa však nepretržite hráva finále EFL play-off na novom Wembley s výnimkou v roku 2011 kedy sa finále play-off tretej a štvrtej ligy konalo na Old Trafford kvôli finále Ligy majstrov, ktoré sa v tom čase hralo vo Wembley.

Najvyššia účasť na finále EFL bolo v roku 2014 keď na finále EFL Championship play-offs medzi QPR a Derby County prišlo 87 348 divákov.

V roku 2020 spoločnosť Deloitte oznámila, že klub, ktorý vyhrá finále play-off Championship, môže očakávať finančnú prémiu vo výške 135 až 265 miliónov libier. Odvtedy sa finále play-off Championship označovalo ako najhodnotnejší samostatný zápas vo svete futbalu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

V polovici 80. rokov minulého storočia došlo k poklesu návštevnosti futbalových zápasov a k rozčarovaniu verejnosti z anglického futbalu. Hru zasiahlo niekoľko prípadov násilia a tragédie. V marci 1985 bolo počas semifinále EFL Cup medzi Chelsea a Sunderalndom na Stamford Bridge zatknutých viac ako 100 ľudí a viac ako 40 ľudí vrátane policajtov bolo zranených. O deväť dní neskôr vypuklo násilie na zápase FA Cupu medzi Millwallom a Luton Town: sedadlá boli použité ako rakety proti polícii a výsledkom bolo, že mesto Luton zakázalo hostí na domácich zápasoch. 11. mája zahynulo 56 ľudí a 265 bolo zranených pri požiari štadióna Bradford City a o necelé tri týždne neskôr zomrelo 39 fanúšikov a viac ako 600 bolo zranených pri tragédii na štadióne Heysel, kde Liverpool hral proti Juventusu vo finále Európskeho pohára.

V snahe presvedčiť fanúšikov, aby sa vrátili na štadióny odmietla futbalová liga televíznu dohodou v hodnote 19 miliónov libier na vysielanie zápasov od BBC a ITV pred sezóno 1985/86, pričom prezident ligy Jack Dunnett navrhol, že "futbal je pripravený mať rok alebo dva bez televízie." V decembri 1985 bol dohodnutý desaťbodový plán, ktorého cieľom bolo oživiť finančné záležitosti ligy. Tento plán zahŕňal štrukturálnu reorganizáciu ligy, zníženie najvyššej úrovne z 22 klubov na 20 a zavedenie play-off v druhej, tretej a štvrtej anglickej lige. Prvé play-off sa uskutočnilo na konci sezóne 1986/87. Pôvodne boli zavedené na dva roky s tým, že ak budú úspešné u širokej verejnosti, budú zachované natrvalo.

Formát play-off[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1987 a 1988 súťažili v play-off tri tímy, ktoré skončili priamo pod automatickými postupovými pozíciami a k nim sa pridal klub, ktorý skončil priamo nad zostupovými miestami v divízii vyššie (teda napr. jeden tím z prvej ligy a tri tímy z druhej ligy). V tom čase išlo o súčasť dvojsezónnej reštrukturalizácii ligy, ktorá mala znížiť počet tímov v najvyššej kategórii (z 22 na 20) a zároveň zvýšiť počet tímov v nižších súťažiach (vytvorenie troch divízii po 24 klubov).

Názvy play-off[upraviť | upraviť zdroj]

Po vytvorení Premier League, ktorá už nesúvisela s EFL sa menili názvy nižších súťaží. Druhá najvyššia súťaž sa stala najvyššou ligou pod hlavičkou EFL a tak sa z Football League Second Divison stala Football League First Division. V rokoch 2005 však došlo k zmene názvov na súčane.

Roky Druhá úroveň Tretia úroveň Štvrtá úroveň
1987-1992 Football League Second

Division play-offs

Football League Third

Division play-offs

Football League Fourth

Division play-offs

1992-2004 Football League First Division

play-offs

Football League Second

Division play-offs

Football League Third

Division play-offs

2005 - EFL Championship play-offs EFL League One play-offs EFL League Two play-offs

Odmeny[upraviť | upraviť zdroj]

Významná finančná podpora z víťazstva vo finále play-off Championship viedla k tomu, že je to označené ako „najbohatšia hra vo futbale"[1]. Účtovníci zo spoločnosti Deloitte opísali finále play-off v roku 2020 ako "súťaž o najväčšiu finančnú cenu vo svetovom futbale" keďže vďaka postupu do Premier League môže dostať klub 135 miliónov libier v prvej sezóne po postupe a ďalších 130 miliónov libier v ďalšej sezóne pokiaľ sa vyhnú okamžitému zostupu.[2] Podľa konvencie sa však dvaja finalisti dohodnú, že porazený si ponechá všetky príjmy z tzv. gate receipts (teda vstupné z tribún za brankármi) aby sa trochu zmiernil ich finančný úder z prehry[3].

Keď sa priepasť vo finančnej sile medzi klubmi v Premier League a Championship zväčšila, v sezóne 2006-07 boli zavedené platby padákom , aby sa znížil dopad zostupu. Takto by klub počas dvoch sezón po zostupe dostával polovicu základných televíznych peňazí na klub Premier League. Platby za padáky boli určené na zníženie rizika vstupu klubu do administratívy v dôsledku vysokých nákladov (hlavne miezd hráčov), ktoré priniesli z vyššej divízie. Okrem toho boli každému majstrovskému klubu vyplatené „solidárne platby“ z Premier League v hodnote 1 milión £, aby pomohli zmierniť obavy z vplyvu, ktorý by mohli mať platby za padák na konkurenčnú rovnováhu ligy.[4] V dôsledku toho, ak by víťazi play-off Championship zostúpili vo svojej prvej sezóne v Premier League, v roku 2020 by v nasledujúcich dvoch sezónach stále dostávali celkovo približne 75 miliónov libier na „platbách za padáky“.

Finančná hodnota víťazstva v play-off EFL League One je dodatočná odmena, ktorú kluby dostanú. Od roku 2018 dostávajú víťazne kluby v tretej úrovni približne 1,4 milióna libier, ktoré zahrnujú "základnú cenu" a platbu za "solidaritu", pričom druhá z nich je financovaná Premier League. V druhom rade sa sa celkové financovanie zvýši na približne 7 miliónov libier, čo predstavuje päťnásobný nárast príjmov.[5] Víťazi finále play-off dostávajú aj trofej.

Play-off anglickej futbalovej ligy[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: EFL Championship play-offs
Bližšie informácie v hlavnom článku: EFL League One play-offs
Bližšie informácie v hlavnom článku: EFL League Two play-offs

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. How much is winning the Championship play-off final worth? [online]. The Independent, 2021-05-29, [cit. 2024-05-14]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. ]Brentford and Fulham contest for biggest financial prize in world football [online]. Deloitte United Kingdom, [cit. 2024-05-14]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. BBC Sport. [s.l.] : [s.n.], 2024-05-02. Page Version ID: 1221874533. Dostupné online. (po anglicky)
  4. CONN, David. Promised land of promotion comes at a steep price. The Guardian, 2008-05-27. Dostupné online [cit. 2024-05-14]. ISSN 0261-3077. (po anglicky)
  5. Shrewsbury ready for huge cash increase. BBC Sport. Dostupné online [cit. 2024-05-14]. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku English Football League play-offs na anglickej Wikipédii.