Eoin Colfer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eoin Colfer
írsky spisovateľ
írsky spisovateľ
Narodenie14. máj 1965 (58 rokov)
Wexford, Írsko
PodpisEoin Colfer, podpis (z wikidata)
Odkazy
Webstránkaeoincolfer.com
CommonsSpolupracuj na Commons Eoin Colfer

Eoin Colfer (číta sa ako Owen) (* 14. máj 1965, Wexford, Írsko) je írsky spisovateľ, autor kníh o Artemisovi Fowlovi.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa vo Wexforde na južnom pobreží Írska, kde vyrastal aj so 4 bratmi, otcom - učiteľom na základnej škole, historikom a hudobným skladateľom - a matkou, učiteľkou herectva. Prvýkrát kedy Eoin začal písať, to bolo ešte na základnej škole, písal pútavé príbehy o Vikingoch a rozprával ich všetkým kamarátom. Svoje príbehy písal na základe toho, čo sa naučil na hodinách dejepisu.

Keď skončil základnú školu, vyštudoval Univerzitu v Dubline kde študoval odbor Hlavný školský učiteľ ,vrátil sa naspäť do Wexfordu pracovať. V roku 1991 sa oženil a spolu so ženou 4 roky (1992-1996) cestoval a pracoval v Saudskej Arábii, Tunisku a v Taliansku.
Jeho prvá kniha, Benny a Omar , bola vydaná v roku 1998 podložená na jeho zážitkoch z Tuniska. Neskôr bola preložená do mnohých jazykov. Ďalšie vydanie nasledovalo 1999 a ďalšie nasledovali po nich. Po vydaní prvého zväzku Artemis Fowl v roku 2001 prestal Eoin učiť a sústredil sa čisto na písanie.

Povedal:“Neprestanem písať, kým ľudia neprestanú čítať alebo kým sa nezbláznim“. Eoin žije v Írsku so svojou ženou a dvoma deťmi.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Eoin Colfer