Fúzonôžky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fúzonôžky čeľade Balanidae

Fúzonôžky (lat. Cirripedia) sú výlučne morské kôrovce, ktoré môžu byť na „stopke“ bez „stopky“ alebo parazitické. Ich telo obklopuje schránka tvorená vápenitými platničkami, na hrudi majú 6 párov nôžok. Väčšinou sú hermafroditické, u niektorých druhov je pohlavie oddelené. Fúzonôžky sa môžu prichytávať na spodok lodí v takých obrovských množstvách, že znížia ich rýchlosť až o jednu tretinu.

Stavba ich tela je pozmenená v dôsledku trvalého prisadnutia a zriedka aj parazitizmu. Pohyblivé je len štádium nauplia – už metanauplius prisadá chrbtovou stranou hlavy k podkladu a po bokoch tela sa mu začínajú tvoriť chitínové štíty, ktoré sú čoskoro silne inkrustované CaCO3. Schránka je v dospelosti spojená s vodou len hlavným otvorom a niekoľkými bočnými štrbinami. Kôrovec vnútri má potlačenú segmentáciu, tráviaca rúra je prehnutá do tvaru U. Tykadlá i hrudné končatiny (6 párov) sú rovnako vyvinuté, druhotne mnohočlánkové, fúzovité, a slúžia na priháňanie potravy k ústam. Exkrečným orgánom je pár maxillárnych nefrídií. Žiabre sú vyvinuté zriedka, dýchaniu napomáha veľký povrch fúzovitých dvojvetvových končatín. Oči sú rudimentálne, tvorí ich jediná zraková bunka, larválne štádiá však majú zrak o niečo lepší. Fúzonôžky sú hermafrodity, čo je medzi kôrovcami výnimka. Vývin je anaméria, končiaca degradačnou premenou na prisadnutého živočícha.

V moriach, obyčajne na plytčinách, žije viac druhov – niektoré (druhy z rodu Lepas) prisadajú pomocou stopky, iné stopku nemajú (Balanus spp.). Niektoré vydržia počas odlivu aj niekoľko hodín na vzduchu – štítky sa pevne uzavrú a malé množstvo vody vnútri stačí na to, aby nezahynuli. Niektoré druhy prisadajú na telá morských živočíchov (napr. na korytnačky, veľryby a i.), iné druhy sú hlbokomorské. Zaujímavosťou sú parazitické formy – napr. Sacculina carcini je endoparazitom krabov. Má rúrkovité rozvetvené telo, veľmi pozmenené. Fúzonôžky sú starobylá skupina kôrovcov: fosílie prisadnutých druhov sú známe už z jury (150 až 180 mil. rokov), a sú recentným druhom veľmi blízke.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]