Flunitrazepam

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Flunitrazepam, chem. vzorec

Flunitrazepam je hypnotikum, ktoré patrí do skupiny benzodiazepínov. Jeho najznámejší obchodný názov je Rohypnol a patrí medzi prvé pripravené benzodiazepínové deriváty s mohutným hypnotickým účinkom. Flunitrazepam rýchlo uvádza do hlbokého spánku, takisto znižuje úzkosť a svalové napätie.

Indikácie[upraviť | upraviť zdroj]

Flunitrazepam môžu užívať dospelí aj mladiství pri závažných poruchách spánku.

Kontraindikácie[upraviť | upraviť zdroj]

Flunitrazepam sa nesmie užívať pri známej precitlivenosti či nadmernej reakcii voči liekom zo skupiny benzodiazepínov, pri svalovej slabosti (tzv. myasthenia gravis), pri závažnej dychovej nedostatočnosti, pri závažnej nedostatočnosti funkcie pečene, pri krátkych epizódach zastavenia dýchania počas spánku (tzv. syndróm spánkového apnoe). Užívanie flunitrazepamu pacientmi so závažným ochorením pečene a obličiek, s alergiami, pacientmi, ktorí pravidelne pijú alkohol či sú drogovo závislí je rizikové a neodporúča sa. Flunitrazepam sa nesmie podávať deťom do 15 rokov, počas tehotenstva a pri dojčení.

Nežiaduce účinky[upraviť | upraviť zdroj]

Flunitrazepam sa všeobecne dobre znáša, ale počas liečby sa môžu vyskytnúť nežiaduce účinky ako ospalosť alebo únava počas dňa, najmä na začiatku liečby. Vo vzácnych prípadoch svalová slabosť, neistá chôdza či bolesti hlavy, závraty, malátnosť, dvojité videnie, sucho v ústach, bolesť brucha, zápcha alebo kožné vyrážky, znížené citové prežívanie, zriedkavo poruchy libida. Pri požití flunitrazepamu môže vzniknúť porucha pamäti (tzv. retrográdna amnézia, riziko jej vzniku narastá s dávkou. Vo výnimočných prípadoch môže flunitrazepam vyvolať tiež náhlu úzkosť, stratu pamäti, zmätenosť, dezorientáciu, halucinácie, vzrušenosť, útočnosť a poruchu spánku, taktiež môže aktivovať aj už existujúcu depresívnu poruchu.

Interakcie[upraviť | upraviť zdroj]

Účinky flunitrazepamu zvyšujú predovšetkým lieky ovplyvňujúce centrálny nervový systém (napr. hypnotiká, analgetiká, antikonvulzíva, antidepresíva, antihistaminiká) a ďalej alkohol.

Dávkovanie a spôsob použitia[upraviť | upraviť zdroj]

Dospelí a mladiství užívajú 1/2 až 1 tabletu flunitrazepamu tesne pred odchodom na lôžko. Vo výnimočných prípadoch je možné dávku zvýšiť na 2 tablety. Starší pacienti užívajú 1/2 tablety, vo výnimočných prípadoch je možné dávku zvýšiť na 1 tabletu. Tablety sa musia prehĺtať celé, nerozhryznuté, zapijú sa vodou alebo inou tekutinou neobsahujúcou alkohol. Môžu sa aj nechať rozpustiť v ústach a nezapíjať, je však nutné rátať s ešte rýchlejším nástupom účinku a tabletu užiť bezprostredne pred spaním už na lôžku. Je nutné mať možnosť neprerušeného spánku počas 7 - 8 hodín. Flunitrazepam sa smie užívať krátkodobo počas niekoľkých dní, maximálne 4 týždne. Iba vo výnimočných prípadoch a ak sa pravidelne kontroluje zdravotný stav, sa môže podávať dlhšie ako 4 týždne.

Upozornenie[upraviť | upraviť zdroj]

Flunitrazepam nie je určený na dlhodobé užívanie, podobne ako ostatné benzodiazepíny môže vyvolať liekovú závislosť. Riziko vzniku závislosti sa zvyšuje s výškou dávky a trvaním liečby, zvyšuje sa takisto pri alkoholizme a pri drogovej závislosti. Pri opakovanom dlhodobom užívaní sa môže znížiť jeho účinnosť. Abstinenčné príznaky vznikajú najmä pri náhlom vysadení liečby. Počas liečby sa nesmú piť alkoholické nápoje. Flunitrazepam môže nepriaznivo ovplyvniť činnosť vyžadujúcu zvýšenú pozornosť, motorickú koordináciu a rýchle rozhodovanie (napr. vedenie motorových vozidiel, obsluha strojov, práca vo výškach a pod.). Táto činnosť sa preto môže vykonávať iba na základe výslovného súhlasu lekára. Pravdepodobnosť únavy v nasledujúci deň je vyššia, pokiaľ nie je spánok po požití lieku dostatočne výdatný.