Frederick Chapman Robbins

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny
Frederick Chapman Robbins
americký mikrobiológ a lekár
americký mikrobiológ a lekár
Narodenie25. august 1916
Auburn, Alabama, USA
Úmrtie4. august 2003 (86 rokov)
Cleveland, Ohio, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Frederick Chapman Robbins

Frederick Chapman Robbins (* 25. august 1916, Auburn, Alabama, USA – † 4. august 2003, Cleveland, Ohio, USA) bol americký mikrobiológ a lekár. V roku 1954 dostal Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Bol synom dvoch profesorov botaniky, Williama J. Robbinsa a Christine Robbinsovej, rodenej Chapmanovej. Rozhodol sa pre medicínu a po maturite študoval na University of Missouri. V roku 1938 získal bakalársky titul a pokračoval v štúdiu na Harvard Medical School. Roku 1940 bol najatý ako bakteriológ do centrálnej detskej nemocnice v Bostone. Počas druhej svetovej vojny pracoval v armáde na liečbe hepatitídy, brušného týfusu a Q horúčky.

Po svadbe s Alicou Northropovou pokračoval v práci v detskej nemocnici a pripojil sa k výskumnej skupine Johna Endersa Franklina a Thomasa Huckle Wellera, ktorá sa zaoberala infekčnými chorobami. Podarilo sa im izolovať a pestovať poliovírus. To viedlo k vytvoreniu vakcíny proti detskej obrne. Za to dostal spolu s Endersom a Wellerom Nobelovu cenu za medicínu.

Až do svojej smrti 4. augusta 2003 pôsobil ako profesor pediatrie na Case Western Reserve University. Bol členom National Academy of Sciences.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Frederick Chapman Robbins na nemeckej Wikipédii.