Fultonský prejav

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sir Winston Churchill

Fultonská reč (Fulton Address) je bežné označenie prejavu s názvom Opory mieru (Sinews of Peace), ktorý predniesol bývalý britský premiér Winston Churchill 5. marca 1946 na univerzite vo Fultone, v štáte Missouri, USA pri príležitosti udelenia čestného doktorátu.

Vyzval v ňom na úzku spoluprácu USA a Spojeného kráľovstva (použil neskôr zľudovelý termín špeciálne vzťahy) a kritizoval Sovietsky zväz za politiku voči krajinám východnej Európy, ktoré pripadli do jeho sféry vplyvu. Churchill poukázal na to, že Stalin neumožnil v týchto štátoch demokratický vývoj, ako to sľúbil v Jaltskej dohode, a premieňa ich na základňu proti Západu. Doslova povedal[1]: "Od Štetína na Balte po Terst na Jadrane spustila sa cez celý kontinent železná opona.“ Tieto slová mali veľký ohlas, preto sa fultonský prejav niekedy označuje ako Prejav o železnej opone (Iron Curtain Speech).[2] Churchill býva tiež označovaný za autora tohto pojmu, hoci o železnej opone sa píše už v Talmude a termín bol používaný tiež nacistickou propagandou už predtým.

Vo svetovej verejnosti, ktorá dovtedy prevažne verila v možnosť mierovej spolupráce víťazných mocností, vzbudili Churchillove slová znepokojenie. V komunistických krajinách Východného bloku bol prejav označovaný za počiatok studenej vojny, hoci vzťahy medzi bývalými spojencami sa priebežne zhoršovali už od konca vojny v roku 1945. Churchill nemal moc, vyhlásiť ani studenú vojnu, pretože v tej dobe už nezastával politickú funkciu ale je pravda, že inšpiroval amerického prezidenta Harry Truman, ktorý bol na vystúpení prítomný, aby v 1947 vyhlásil doktrínu "zadržiavania komunizmu" a o rok neskôr inicioval Marshallov plán.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. The Sinews of Peace ("Iron Curtain Speech") March 5, 1946. (Listen to the full speech from the BBC Archives), The CHURCHILL CENTRE, online, (anglicky, full text aj s videom)
  2. Winston Churchill: Iron Curtain Speech, Famous quotations and quotes (anglicky)
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fultonský projev na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]