Futbalista roka (Slovensko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Futbalista roka je ocenenie udeľované od roku 1993 najlepšiemu futbalistovi Slovenska. Od roku 2010 nesie pomenovanie „Cena Jána Popluhára na počesť slovenského futbalistu storočia.[1] Organizátormi ankety sú Slovenský futbalový zväz a denník Pravda, konečné poradie je výsledkom hlasovania futbalových odborníkov, trénerov a novinárov. Súčasťou vyhlasovania ankety sú aj ankety Cena Petra Dubovského, Najlepšia futbalistka SR, Najlepší tréner a Najlepší hráč Fortuna ligy.

Prvým víťazom ankety sa stal Peter Dubovský, vo veku 21 rokov bol najmladším Futbalistom roka v doterajšej histórii. Najstarším bol v roku 2001 36-ročný Ľubomír Moravčík, ktorý ako jediný vyhral aj anketu Futbalista roka v Česko-Slovensku. Rekordný bodový rozdiel medzi víťazom ankety a druhým v poradí dosiahol v roku 1999 Vladimír Labant, ktorý predstihol o 186 bodov Ľubomíra Moravčíka. Naopak najtesnejší výsledok sa zrodil v roku 2011, rozdiel medzi Martinom Škrtelom a Marekom Hamšíkom bol len 16 bodov. [2]

Futbalista roka[upraviť | upraviť zdroj]

Rok 11 22 33
1993 Peter Dubovský Ľubomír Moravčík Ľubomír Luhový
1994 Vladimír Kinder Dušan Tittel Peter Dubovský
1995 Dušan Tittel Ladislav Molnár Peter Dubovský
1996 Dušan Tittel Peter Dubovský Július Šimon
1997 Dušan Tittel Jozef Majoroš Tibor Jančula
1998 Jozef Majoroš Miroslav König Dušan Tittel
1999 Vladimír Labant Ľubomír Moravčík Miroslav Karhan
2000 Szilárd Németh Stanislav Varga Vratislav Greško
2001 Ľubomír Moravčík Vladimír Labant Miroslav Karhan
2002 Miroslav Karhan Vladimír Janočko Szilárd Németh
2003 Vladimír Janočko Szilárd Németh Marek Mintál
2004 Marek Mintál Róbert Vittek Miroslav Karhan
2005 Marek Mintál Kamil Čontofalský Miroslav Karhan
2006 Róbert Vittek Martin Škrtel Marek Sapara
2007 Martin Škrtel Marek Hamšík Marek Čech
2008 Martin Škrtel Marek Hamšík Stanislav Šesták
2009 Marek Hamšík Stanislav Šesták Ján Mucha
2010 Marek Hamšík Róbert Vittek Martin Škrtel
2011 Martin Škrtel Marek Hamšík Juraj Kucka
2012 Martin Škrtel Marek Hamšík Marek Sapara
2013 Marek Hamšík Martin Škrtel Juraj Kucka
2014 Marek Hamšík Martin Škrtel Ján Ďurica

Viacnásobní víťazi[upraviť | upraviť zdroj]

Najčastejšie v prvej trojke[upraviť | upraviť zdroj]

Meno 11 22 33 Spolu
Marek Hamšík 4 4 0 8 x
Martin Škrtel 4 3 1 8 x
Dušan Tittel 3 1 1 5 x
Miroslav Karhan 1 0 4 5 x

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Futbalista roka 2010 bude nositeľom Ceny Jána Popluhára [online]. futbalsfz.sk, 11.3.2011. Dostupné online.
  2. Zaujimavosti k vyhláseniu ankety Futbalista roka 2014 [online]. sport.sme.sk, 29.3.2015. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]