Galéria Ľudovíta Fullu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Galéria Ľudovíta Fullu

Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku je galéria moderného umenia a súčasť Slovenskej národnej galérie. Prezentuje najmä výtvarné diela, ktoré SNG daroval Ľudovít Fulla.

Architektúra budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria Ľ. Fullu bola prvou galériou postavenou na Slovensku po roku 1945. Martin Kusý vypracoval štúdiu v roku 1964, ktorú dva roky na to doviedol do vykonávacieho projektu Š. Hatala. Realizácia bola ukončená v roku 1969. Galériu tvoria dva na seba ležiace asymetricky usporiadane hranoly. Horný je umiestnený kolmo na dolný a jeho výrazný 15 metrový presah tvorí signifikantný charakter budovy. V hornej časti sú výstavné priestory, v dolnej je vstup, administratíva a dva byty. Jeden bol byt umelca, ktorý mal tvar átriového bývania. Druhý bol byt správcu s náväznosťou na prevádzku galérie. V súčasnosti sa byt umelca využíva na ubytovanie zahraničných umelcov a byt správcu na administratívne účely. Priečelie je členené úzkym horizontálnym pásom okien. Čelnú stenu zdobia umelecké mozaiky. Na fasádach je kombinovaný povrch z tmavého mramoru, brizolitom a bielymi hliníkovými lamelami. Konštrukcia je oceľová rámová. Strohé geometrické formy vonkajšej architektúry pravdivo vyjadrujú lineárnu náväznosť vnútorných priestorov.

V galérii sa konajú pravidelne výstavy a od roku 2013 aj cyklus komorných koncertov Hudba u Fullu[1], na ktorom špička slovenského interpretačného umenia uviedla diela významných slovenských skladateľov Vladimíra Godára, Petra Machajdíka, Ilju Zeljenku a ďalších.

Počas 50 rokov existencie budova postupne degradovala z dôvodu kolaudačných chýb a chýbajúcich zásadných rekonštrukcií. Výsledkom bola prasklina v stenách (ktorá sa medzičasom stala súčasťou výstavy ako samostatná expozícia) a narušená statika. Voda zatekajúca do budovy ohrozovala interiér a tak počas roku 2022 boli z galérie odinštalované Fullove diela.[2] V roku 2023 začala rekonštrukcia galérie v hodnote 1,7 milióna eur.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Krivošová, J., Lukáčová, E.: Premeny súčasnej architektúry Slovenska, Bratislava, Alfa, 1990
  • Dulla, M., Moravčíková, H. Architektúra Slovenska v 20. storočí, Vydavateľstvo Slovart, Bratislava, 2002
  • Dulla, M., a kol.: Majstri architektúry, Perfekt, Bratislava 2005

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Hudba u Fullu
  2. Druhá SNG sa (zatiaľ) nekoná: Galéria Ľudovíta Fullu dožíva a čaká na spasenie. ASB.sk (Bratislava: JAGA GROUP), 2023-05-10. Dostupné online [cit. 2023-09-11].

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 49°04′53″S 19°17′50″V / 49,0813°S 19,29716°V / 49.0813; 19.29716