Gamepad

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gamepad pre konzolu SNES
Gamepad pre konzolu Xbox

Gamepad je vstupné zariadenie na ovládanie počítača alebo hernej konzoly, používané predovšetkým na hranie počítačových hier a videohier.

Spôsoby pripojenia[upraviť | upraviť zdroj]

Predtým sa používalo pripájanie týchto zariadení cez Gameport, IEEE 1284 alebo COM port. Pri konzolách potom hojne DB-9. Dnes sa pre pripojenie už používajú štandardné zbernice USB alebo bezdrôtové Bluetooth. Veľkú výnimku tvoria herné konzoly, kde každý výrobca používa vlastný typ koncovky.

Joypad vs. Gamepad[upraviť | upraviť zdroj]

Oba názvy sú hojne používané a spravidla pre rovnaké zariadenie. Konkrétny rozdiel je v ovládaní smerov.

Na gamepade sú tlačidlá, prípadne ďalšie ovládacie prvky. Na ovládanie smeru sa používa tzv. analógové tlačidlo, ktoré je možné stlačiť do štyroch, skôr ôsmich smerov. Na starších verziách bolo analógové tlačidlo nahradené štyrmi samostatnými tlačidlami.

Joypad je kombinácia joysticku a gamepadu. Od gamepadu zachováva ergonómiu a tvar, ale pre ovládanie smerov je vybavený malým joystickom. Spravidla býva aj väčšia, pretože páčka (Joystick) sa musí držať celou dlaňou alebo viacerými prstami, nie iba stláčať palcom. Táto kombinácia bola prevzatá z hracích automatov. Typický joypad sa už dnes nevyrába, ale myšlienku páčky pre ovládanie smerov dodnes zachováva napríklad Sony Playstation alebo Xbox.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Gamepad