Ganymédes

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ganymedov únos od Rubensa

Ganymédes alebo Ganymédés alebo Ganymedes (gr. Ganymédes/iný prepis: Ganymédés) bol synom dardanského kráľa Tróa (podľa ktorého bolo pomenované mesto Trója) a Kallirhoé, dcéry boha Skamandra. Pre svoju krásu bol tento zlatovlasý chlapec z vrchu Ida vo Frýgii unesený bohom Diom v podobe orla (alebo podľa inej verzie orlom alebo veterným vírom na Diov rozkaz)[chýba zdroj]. Na vrchu Olymp sa z Ganymeda stal čašník bohov, ktorým nalieval do čaší nektár zabezpečujúci nesmrteľnosť a večnú mladosť. Ako náhradu za Ganymeda dal Zeus kráľovi Tróovi najlepšie kone pod slnkom. Ganymedes slúžil sexuálnym potrebám vládcu bohov Dia, bol jeho milencom. Všetci bohovia Ganymeda milovali okrem Diovej manželky Héry, ktorá sa za to z pomsty v trójskej vojne postavila na stranu Grékov. Boh Zeus podľa legendy príbeh o Ganymedovi nechal zobraziť na oblohe. Ganymeda s čašou prestavuje súhvezdie Vodnár a orla súhvezdie Orol.

V Grécku bol Ganymed symbolom sexuálnej lásky dospelého muža k mladému chlapcovi.[chýba zdroj] Niekedy bol považovaný za boha homosexuálnej lásky a nazývaný Himeros.

Pomenovania podľa Ganymeda[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa Ganymeda je nazvaný najväčší mesiac planéty Jupiter Ganymedes. Na Slovensku je podľa neho pomenované hnutie za rovnoprávnosť homosexuálov na Slovensku.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ganymédes