Garbiarska ulica (Liptovský Mikuláš)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Garbiarska je ulica v Liptovskom Mikuláši. Je to štvorpruhová komunikácia, súčasť hlavného cestného ťahu Žilina - Poprad ako cesta I. triedy č. 18.

Prebieha v smere západ-východ, začína na križovatke s ulicou 1. mája, z juhu obchádza centrum mesta (mestská časť Staré Mesto) a končí na križovatke pri miestnom hypermarkete Hypernova, kde sa križuje s ulicou Jánošíkovo nábrežie a diaľničným privádzačom (diaľnica D1). Na celom úseku ulice je jedna svetelná križovatka (križovanie s Hollého ulicou) a dva svetelne riadené prechody pre chodcov. Na konci ulice, pri vyústení na diaľničný privádzač a Jánošíkovo nábrežie, je ďalšia svetelná križovatka. K zvýšeniu bezpečnosti chodcov prispieva aj podchod medzi parkoviskom na Moyzesovej ulici a Vajanského ulicou. V mieste podchodu je lokalizovaná aj autobusová zastávka, ktorá slúži mestskej ako aj prímestskej autobusovej doprave.

Na Garbiarskej ulici stoja dve nákupné centrá, v smere na Poprad je to najprv Nicolaus Shopping Center a potom aj Jasná Shopping City. Na západnom konci ulice bola vybudovaná čerpacia stanica Shell, oproti ktorej stojí hypermarket Hypernova. Taktiež tu stoja pobočky štyroch bánk (Slovenská sporiteľňa, VÚB, Tatrabanka a Dexia), viaceré obchodné a stravovacie prevádzky a budova tzv. Domu zeleniny, ktorá je však v súčasnosti v súvislosti s výstavbou druhej etapy obchodného centra Jasná postupne asanovaná.

Ulica bola vybudovaná v prvej polovici 90. rokov, nakoľko tranzitná doprava dovtedy viedla po ulici 1. mája priamo centrom mesta. Bola pomenovaná podľa tradičného odvetvia v meste, garbiarstva, v jej tesnej blízkosti donedávna stála jedna z prevádzok miestnych Kožiarskych závodov, neskôr podnik Nicolaus Leder.

Garbiarska sa križuje s týmito ulicami (v smere zo západu na východ):

Súradnice: 49°04′56″S 19°36′43″V / 49,082209°S 19,612007°V / 49.082209; 19.612007