Georadar

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Záber z historického cintorína v Alabame (USA). Hyperbolické vlny indikujú prítomnosť objektov, pravdepodobne pochádzajúcich z vykonaných pohrebov.

Georadar alebo GPR (z ang. Ground Penetrating Radar) je geofyzikálna metóda využívajúca radarové impulzy na zmapovanie obsahu pod povrchom. GPR vysiela do zeme vysokofrekvenčné rádiové vlny. Keď tieto narazia na prekážku s inými vodivostnými vlastnosťami ako okolie, prijímacia anténa zaznamená zmenu v odrazenom signále. Metóda môže byt použitá v rôznych prostrediach napr. v skale, hline, ľade, vode či v betóne, pričom môže detegovať objekty, ako aj štruktúrne zmeny materiálu (napr. diery či trhliny).

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

GPR je využiteľný napríklad pri štúdiu geologického podložia, pôdy, zdrojov podzemnej vody ako aj ľadu. Využitie nachádza aj v archeológii pri mapovaní nálezísk a v kriminalistike, kde sa pomocou neho dajú nájsť zahrabané dôkazy či telá. Ďalej sa využíva na detekciu mín, nevybuchnutého arzenálu a podzemných tunelov alebo na kontrolu základov budov. GPR je napríklad schopná zobraziť aj 3D modely odpadových a vodných potrubí alebo elektrických a telekomunikačných rozvodov.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]