Georgij Timofejevič Dobrovoľskij

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Georgij Dobrovoľskij
kozmonaut CPK

Georgij Dobrovoľskij v roku 1971
Št. príslušnosťZSSR
Stavzosnulý
Narodenie1. jún 1928
Odessa, Ukrajinská SSR, ZSSR (dnešná Ukrajina)
Úmrtie29. jún 1971 (43 rokov)
Sojuz 11, kozmický priestor
Iné zamestnaniepilot
Hodnosťpodplukovník sovietskych vzdušných síl
Čas vo vesmíre23 dní, 18 hodín, 21 minút
Kozmonaut od10. januára 1963
MisieSojuz 11
Znaky misií
Kozmonaut do29. júna 1971

Georgij Timofejevič Dobrovoľskij (rus. Георгий Тимофеевич Добровольский; * 1. jún 1928, Odessa – † 29. jún 1971, Sojuz 11, kozmický priestor) bol sovietsky kozmonaut.

V roku 1971 bol veliteľom kozmickej lode Sojuz 11. Posádka tejto lode uskutočnila prvý prechod do orbitálnej stanice Saľut 1. Spoločný let komplexu Saľut - Sojuz trval 23 dní. G. T. Dobrovoľskij zahynul pri pristávaní kozmickej lode, v dôsledku poruchy na hermetickom uzávere kabíny lode.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Dobrovoľskij vyrastal v Odesse a sníval o námorníckom živote. Bol ruskej národnosti. Na námornú školu však prijatý nebol, dostal sa na špeciálnu leteckú školu. Otec z rodiny zmizol, keď mal Georgij dva roky, matka, ktorú nesmierne miloval, bola celý život upratovačkou. Na začiatku II. svetovej vojny bol v Odese zatknutý a za prechovávanie revolveru odsúdený na 25 rokov väzenia. Odtiaľ sa mu podarilo v marci 1944 utiecť. Po vojne sa cez deň učil a po nociach sa živil vykladaním nákladných lodí v prístave. Dostal sa na Čugujevské vojenské letecké učilište, nastúpil do leteckého útvaru stíhacích lietadiel, naučil sa lietať na jakoch, lavočkinoch, migoch všetkých modifikácií. Po dokončení akadémie sa stal politickým pracovníkom, ale lietal ďalej. Oženil sa, mal dve deti. V roku 1962 mu ponúkli možnosť stať sa kozmonautom a tak nastúpil do Hviezdneho mestečka. Bohužiaľ už prvý jeho let na Sojuze 11 skončil v roku 1971 katastrofou. Pri zostupovej fáze všetci traja kozmonauti zahynuli.